Aktual.: 3.10.2024 12:43

Brusel – Obyvatelé Evropské unie se na začátku nového volebního období nejvíce obávají rostoucích cen a životních nákladů. Ukázal to průzkum, jehož výsledky dnes zveřejnil Eurobarometr. Další obavy se pojí s ekonomickou situací a s mezinárodní situací. Rostoucí ceny a životní náklady byly rovněž i hlavním tématem, které motivovalo české občany k tomu, aby přišli k volbám do Evropského parlamentu v červnu letošního roku. V průzkumu je zmínila téměř polovina z nich (48 procent).

„Rostoucí ceny a životní náklady (42 procent) a ekonomická situace (41 procent) byly hlavními tématy, která motivovala evropské občany přijít k evropským volbám v červnu tohoto roku. Třetina voličů (34 procent) uvedla, že tématem, které je přimělo účastnit se voleb, byla mezinárodní situace, a podobný podíl voličů zmínil obranu demokracie a právního státu (32 procent),“ uvedl Evropský parlament v tiskovém prohlášení.

Rostoucí ceny a životní náklady představovaly pobídku i pro české voliče, na druhém místě to ale byla mezinárodní situace (47 procent). Ekonomickou situaci zmínilo jako motivaci k účasti ve volbách 40 procent voličů. Následovala obrana a bezpečnost EU (38 procent), dále migrace a azyl (35 procent).

„V červnu lidé v celé Evropě vyjádřili svůj názor a zaznamenali jsme nejvyšší účast ve volbách do Evropského parlamentu za posledních 30 let. Občané nám dali mandát jednat, poskytovat odpovědi a řešení a pozitivně ovlivňovat jejich každodenní životy. Tomuto závazku dostojíme.“ okomentovala průzkum šéfka Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. „V nadcházejících týdnech bude Evropský parlament kontrolovat novou Evropskou komisi, aby se ujistil, že bude řešit otázky, které jsou pro lidi prioritou: životní náklady, stav naší ekonomiky, demokracie, právní stát, migrace a bezpečnost. Evropský parlament bude i nadále usilovat o to, aby měl hlas lidí v EU váhu,“ dodala.

Dotazovaní se vyjadřovali i k celkové podpoře Evropské unie. Ta je podle zjištění Eurobarometru i přes ekonomické výzvy stále vysoká. Výsledky průzkumu ukazují, že evropští občané jsou ohledně budoucnosti EU optimističtí (65 procent) a že mají o EU i nadále pozitivní mínění (48 procent, přičemž pouze 16 procent uvedlo, že v nich EU vyvolává negativní představu).

V České republice bylo „absolutně optimistických“ méně dotazovaných – 57 procent, zatímco „absolutně pesimistických“ bylo 32 procent respondentů.

Pokud jde o celková čísla, příznivě je vnímáno i členství v EU. Sedm z deseti (70 procent) Evropanů si myslí, že jejich země má z členství v EU prospěch. Tento podíl je v posledních letech stabilní. Celkově jsou v EU uváděny čtyři hlavní důvody, proč je členství považováno za přínosné: lepší spolupráce mezi členskými státy (36 procent), ochrana míru a posílení bezpečnosti (32 procent), příspěvek EU k hospodářskému růstu (28 procent) a vytváření nových pracovních příležitostí (24 procent).

V Česku si 65 procent dotazovaných myslí, že má Česká republika prospěch a výhody ze vstupu do EU, 31 procent respondentů uvedlo, že prospěch nemá.

Povolební průzkum Evropského parlamentu Eurobarometr provedla výzkumná agentura Verian (dříve Kantar Public) v období mezi 13. červnem a 8. červencem 2024 ve všech 27 členských státech EU. Průzkum byl proveden osobně. V Česku, Dánsku, Finsku a na Maltě byly navíc využity videorozhovory. Celkem bylo provedeno 26 349 rozhovorů, v Česku pak 1008 rozhovorů.

Podíl.