Aktualizace: 29.01.2024 12:30

Brusel – Evropská unie zažívá čím dál větší tlak zvenčí, uvedla dnes místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. I proto doufá, že se členským státům podaří ještě tento půlrok najít shodu na novém balíčku na obranu demokracie, který EK představila loni v prosinci. Z něj mimo jiné vyplývá, že by neziskové organizace nebo i univerzity měly do budoucna zveřejňovat jakékoliv své financování, které pochází ze zemí mimo Evropskou unii. Jourová to řekla během jednání unijních ministrů pro evropské záležitosti. Za Česko se zasedání účastní ministr Martin Dvořák.

„Myslím, že naši nepřátelé nevynechají jedinou příležitost, jak se nám naroubovat do systémů a snažit se manipulovat voličské preference a celkovou atmosféru ve společnosti,“ řekla českým novinářkám v Bruselu Jourová. Belgické předsednictví v Radě EU má podle ní celkem realistický plán, že by se členské státy ohledně balíčku na obranu demokracie mohly shodnout už květnu.

Unijní ministři pro evropské záležitosti měli dnes v plánu diskutovat rovněž o přípravách na nadcházející evropské volby, které se uskuteční na začátku června. Podle eurokomisařky Jourové se v souvislosti s hlasováním objevují „konkrétní hrozby“. Rostou obavy zejména z dezinformací, z role umělé inteligence, ale i z kybernetických hrozeb. „Je před námi množství práce, abychom zajistili, že volby budou svobodné a spravedlivé,“ uvedla Jourová. Dodala, že je potřeba rovněž podpořit vyšší volební účast, zejména u mladých lidí.

„Proti dezinformacím se dá dělat daleko více ve spolupráci s digitálními platformami, s těmi já mluvím velmi často,“ řekla místopředsedkyně EK. „Pokud jde o takzvané deep fakes, jednám s platformami, aby se našlo technologické řešení, aby se nedalo nějakým falešným obrázkem na poslední chvíli zmanipulovat volby,“ dodala.

Ministři by měli debatovat právě i o tom, jak zvýšit atraktivitu voleb, a tím i volební účast. Ta byla v Česku při volbách do Evropského parlamentu v roce 2019 jen 28,72 procenta. „Já přicházím s myšlenkou, že by zájem na tom, aby voliči chodili, měli mít hlavně ti, kteří kandidují. Prostor pro nějaký vstup státu je relativně malý,“ uvedl k tomu český ministr pro evropské záležitosti Dvořák. Stát ale může pomoci například při prosazování korespondenční volby. Ta byla v českém parlamentu zatím schválena jen v prvním čtení. „To znamená hledat cesty, jak volbu technicky usnadnit, aby měl volič co největší pohodlí, to je jedna z věcí, které může udělat stát,“ dodal Dvořák.

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.