Aktualizace: 15.05.2024 10:54

Brusel – Evropská unie dnes vyzvala Izrael, aby okamžitě ukončil vojenskou operaci v Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Vede podle ní k dalšímu narušení humanitární pomoci, vysidlování obyvatel a lidskému utrpení. V tiskové zprávě to uvedl šéf diplomacie sedmadvacítky Josep Borrell, podle něhož by pokračování vojenské akce nevyhnutelně a silně zatížilo vztahy EU a Izraele.

„V Rafáhu a jeho okolí se nachází více než milion civilistů, kteří byli vyzváni k evakuaci do oblastí, které podle OSN nelze považovat za bezpečné. EU uznává právo Izraele na obranu, Izrael však musí postupovat v souladu s mezinárodním humanitárním právem a zajistit bezpečnost civilistů,“ je přesvědčen Borrell.

Vyzval proto Izrael, aby dále nezhoršoval již tak složitou humanitární situaci v Gaze a znovu otevřel hraniční přechod mezi Rafáhem a Egyptem.

Brusel apeloval na obě strany konfliktu, aby zesílily své úsilí o dosažení okamžitého příměří a bezpodmínečného propuštění všech rukojmích zadržovaných Hamásem. Toto palestinské radikální hnutí loni v říjnu válku vyvolalo bezprecedentním teroristickým útokem na Izrael.

Tel Aviv věří, že mu zásah v Rafáhu pomůže zničit zbytky Hamásu. Proti vojenské operaci se ale kvůli velmi složité humanitární situaci Palestinců staví i nejdůležitější spojenec Izraele, kterým jsou Spojené státy.

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.