Evropská unie by mohla zvážit dočasné pozastavení bezvízového styku s Gruzií kvůli stále napjatější situaci v zemi před volbami, které jsou naplánované na 26. října. V pátek to uvedl unijní velvyslanec v Tbilisi Paweł Herczyński, podle agentury Reuters o tom informovala gruzínská agentura Interpress.

Potvrzení, že Brusel zvažuje tato opatření, přišlo poté, co gruzínský premiér Irakli Kobachidze trval na tom, že jakákoli změna vízové dohody by byla „laciným vydíráním“, píše server Politico. 

„Pokud budou volby svobodné a férové, bude existovat soutěž, budou transparentní, inkluzivní a především klidné, tak my, Evropská unie, uznáme jejich výsledky a budeme spolupracovat s vládou, která po volbách vznikne,“ sdělil Herczyński.

Velvyslanec EU řekl, že je na Gruzíncích, jakou budoucnost si pro svou zemi vyberou a jaké zvolí lídry. Zdůraznil, že pokud chce Gruzie vstoupit do Evropské unie, o což země požádala, musí respektovat pravidla Unie, která platí pro všechny a nevznikla jen kvůli Tbilisi, cituje Herczyńskeho Interpress.

Vztahy Gruzie se západními zeměmi se v posledních měsících zhoršily, Spojené státy a Evropa obviňují gruzínskou vládu z autoritářských a proruských tendencí, píše Reuters. Kritiku sklidil také nový gruzínský zákon omezující práva sexuálních menšin.

„Zákon o rodinných hodnotách“ je podle Borrella diskriminační

V souvislosti s nově schváleným zákonem šéf unijní diplomacie Josep Borrell ve středu Gruzii vyzval, aby od něho upustila. Norma schválená v úterý je podle Borrella diskriminační a oddaluje vstup země do Evropské unie.

Zákon „podkopává základní lidská práva a zvýší diskriminaci a stigmatizaci. Vyzývám Gruzii, aby tyto právní předpisy stáhla,“ uvedl Borrell na síti X.

Takzvaný zákon o rodinných hodnotách a ochraně nezletilých, který gruzínský parlament v úterý definitivně schválil, omezí podle lidskoprávních organizací práva sexuálních menšin (LGBT+). Norma podle agentury Reuters umožní úřadům zakázat akce na podporu lidí z řad LGBT+, vyvěšování duhové vlajky, která je jejich symbolem, nebo umožní cenzuru filmů a knih.

Den poté, co byl zákon schválen, byla v Tbilisi zavražděna známá sedmatřicetiletá transgenderová modelka Kesaria Abramidzeová. Informovaly o tom stanice BBC News a list The Guardian, které upozornily, že žena byla ubodána ve svém bytě. Podle webu OC Media gruzínské ministerstvo vnitra informovalo, že hlavního podezřelého zadrželi, identifikovali ho jako B. J. Agentura Interpress později uvedla, že Abramidzeovou zavraždil její bývalý šestadvacetiletý přítel Beka J.

Ačkoliv motiv vraždy zatím není jasný, gruzínská občanská společnost její smrt spojila se státní kampaní zaměřenou proti menšinám v zemi, píše The Guardian. 

Podíl.