Horizont ČT24: Prázdné věznice k pronájmu (zdroj: ČT24)

V době narůstající krize přeplněnosti věznic v západní Evropě má pobaltské Estonsko opačný problém. Díky velmi nízké zločinnosti se musí starat o údržbu prázdných žalářů, navíc v situaci nutných vládních škrtů. Ministerstvo spravedlnosti přišlo s neotřelým nápadem: nabídnout nadbytečné kapacity zahraničním partnerům na komerční bázi.

V současné době má Estonsko přibližně tisíc volných míst pro vězně, zatímco země jako Nizozemsko, Velká Británie a Švédsko se potýkají s jejich nedostatkem, uvedl estonský politik Kert Valdaru (Reformní strana).

„To slouží jako varovný příklad toho, co se může stát, pokud naše hranice příliš otevřeme přistěhovalcům s nesprávnou kvalifikací – naše věznice budou přeplněné,“ doplnil.

Pronájem by mohl přinést až třicet milionů eur

Podle plánu estonského ministerstva spravedlnosti by pronájem věznic a personálu mohl ročně přinést až třicet milionů eur (750 milionů korun). Řada odborníků ale upozorňuje na možné problémy jako nárůst kriminality, které by v budoucnu mohly zemi potkat. Nebo na hrozbu islamistického teroru.

„Ve věznicích na Západě dochází k rychlému procesu islamizace. Vyšší podíl muslimských vězňů ovlivňuje i ostatní trestance, aby konvertovali k islámu a v nejhorších případech k jeho radikálnějším a násilnějším formám. Zahraniční vězni by tento proces mohli přenést i do Estonska,“ myslí si Valdaru.

Vláda i kritici se shodují na finanční zajímavosti pronájmu prázdných částí věznic. Obě strany se zároveň obávají, aby se trend poslední dekády proměny státu s vysokou kriminalitou na bezpečnou zemi neobrátil importem zahraničních zločinců.

Podíl.