Aktual.: 20.10.2024 23:54

Harrisburg (USA) – Miliardář Elon Musk v sobotu slíbil, že každý den až do listopadových prezidentských voleb vyplatí milion dolarů jednomu z těch, kdo podepíší jeho internetovou petici na podporu kandidatury Donalda Trumpa. První cena již byla předána na akci politického akčního výboru America PAC, který Musk založil právě na podporu kandidáta republikánů. Celá akce vyvolává otázky ohledně legálnosti těchto plateb, píše agentura Reuters.

Musk předal první šek na milionu dolarů účastníkovi akce PAC v pensylvánském Harrisburgu, jejímž cílem bylo shromáždit příznivce Trumpovy kandidatury. Muskův akční výbor se snaží mobilizovat a registrovat Trumpovy voliče zejména v takzvaných bitevních státech, kde bývá tradičně vyrovnaná voličská podpora demokratických a republikánských kandidátů.

Výhercem se podle pořadatelů stal jistý John Dreher. „Mimochodem, John o tom neměl ani tušení. Takže každopádně nemáte zač,“ řekl zakladatel společnosti Tesla, když Dreherovi předával šek.

Věnované peníze jsou dalším příkladem toho, jak Musk využívá svého mimořádného bohatství ve snaze ovlivnit očekávaný těsný prezidentský souboj mezi exprezidentem Trumpem a jeho demokratickou sokyní, současnou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, píše Reuters.

První otázky ohledně legálnosti těchto hotovostních plateb se vyrojily hned v sobotu večer. Znalci volebního práva poukazují na ustanovení federálních zákonů, která zakazují platby v hotovosti voličům. Platit lidem s úmyslem přimět je nebo je odměnit, aby hlasovali nebo se nechali zaregistrovat, je federální trestný čin, za který hrozí vězení. Zákaz se vztahuje nejen na peněžní výdaje, ale také na cokoli, co má peněžní hodnotu, jako je alkohol nebo šance na výhru v loterii, uvádí podle Reuters příručka amerického ministerstva spravedlnosti o volební kriminalitě.

Petice, o jejíž podpis Musk žádá, zní: „První a druhý dodatek (ústavy USA) zaručují svobodu projevu a právo nosit zbraň. Svým podpisem níže se zavazuji k podpoře prvního a druhého dodatku.“ Zájemci o účast na sobotní akci museli petici podepsat. Muskův akční výbor díky ní může získat kontaktní údaje na další potenciální voliče, které může přivést k volbám ve prospěch Trumpa.

Musk, který je podle časopisu Forbes nejbohatším člověkem planety, dosud přes America PAC věnoval na Trumpovu kampaň nejméně 75 milionů dolarů (1,7 miliardy Kč). Jeho akční výbor se tak stal klíčovou součástí Trumpova úsilí o návrat do Bílého domu.

 

Podíl.