Aktual.: 18.09.2024 10:08

Štrasburk – Evropská komise v úterý dostala českou žádost o pomoc po záplavách prostřednictvím unijního systému civilní ochrany. V debatě s europoslanci to dnes řekl eurokomisař pro krizové situace Janez Lenarčič, podle něhož již nabídlo pomoc Slovinsko.

Europoslanci na plenární schůzi ve Štrasburku zařadili mimořádnou debatu o možnostech pomoci po povodních, které zasáhly středoevropské země včetně Česka.

„Nabídli jsme pomoc a rychlou reakci prostřednictvím mechanismu civilní ochrany, k dispozici jsou okamžitě lidé i materiál,“ popsal na úvod debaty Lenarčič jednu z možných cest, jak může EU postiženým státům pomoci. Český vicepremiér Vít Rakušan (STAN) v úterý prohlásil, že země požádala o 15.000 vysoušečů. Podle Lenarčiče česká žádost dorazila do Bruselu v úterý odpoledne. Blíže nespecifikovanou pomoc zatím nabídlo Slovinsko.

Systém umožňuje členským státům zasaženým přírodními pohromami požádat například o vyslání záchranných týmů či specialistů nebo o materiální pomoc. Unijní země mohou také žádat o finanční pomoc z fondu solidarity.

 

Podíl.