Aktualizace: 22.05.2024 11:10

Louny – Dvě z trojice vychovatelek ze Žatce obžalovaných z přečinu ohrožování výchovy dítěte dnes u soudu v Lounech připustily použití nevhodných slov. Obě vyjádřily lítost. První z trojice vypovídala minule, nechtěla se k nahrávkám se zaznamenanými vulgárními výrazy vyjadřovat. Všechny tři odmítly vinu. Odmítly také to, že dětem v jeslích ublížily. Podle žalobce ženy používaly fyzické tresty, vulgární nadávky, nechávaly dětem dlouho nevyměněné pleny nebo je nepřiměřeně nutily do jídla. V případě prokázání viny ženám hrozí až pětileté vězení.

Státní zastupitelství trojici vychovatelek viní také třeba z toho, že děti nechaly ležet samotné v herně bez dohledu nebo je zavíraly za dveře a nechávaly je tam několik desítek minut brečet. Obžalované však shodně prohlašují, že nic z uvedeného se nestalo, že se tvrzení nezakládají na pravdě.

„Jediné, co přiznávám, že někdy ve vypjaté situaci, bohužel, je mi to líto, jsem použila nevhodný výraz,“ uvedla jedna z žen. Doadala, že to neříkala přímo dětem, ale konstatovala to mezi kolegyněmi.

Ženy pracovaly v jeslích řadu let. Obvinění se týká let 2018 až 2021. Na policii se obrátila bývalá zaměstnankyně jeslí. Vše natočila a nahrála a pak šla ohlásit. Soud zatím předložil obžalovaným citace z přepisů nahrávek. Ženy se brání tím, že to vyzní jinak. Soudce Martin Kredba uvedl, že se nahrávky během hlavního líčení budou přehrávat.

Jesle patřily městu. Ač ve stejných prostorech, od loňského září místo nich funguje dětská skupina. Je součástí mateřské školy.

Obdobný případ projednává nyní Okresní soud v Chomutově. Státní zastupitelství viní tři učitelky z mateřské školy v Klášterci nad Ohří z nepřiměřeně hrubého chování k dětem. Učitelky u soudu odmítly, že by dětem ubližovaly. Ženy se podle obžaloby svého jednání dopouštěly zejména na dětech s různým postižením a úmyslně ohrozily jejich rozumový a citový vývoj.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.