Komerční prezentace Aktual.: 5.10.2024 00:05

Praha – Dvacítka umělců si dnes večer odnese ocenění za mimořádné jevištní výkony v divadelním umění. Vyhlášení výsledků 31. ročníku Cen Thálie se tradičně uskuteční v Národním divadle. Pořádající Herecká asociace předem oznámila jména šestice osobností, které získají cenu za celoživotní mistrovství. Je mezi nimi herec Viktor Preiss či zpěvačka Helena Vondráčková.

Ceny pojmenované po řecké múze a patronce divadla se udělují v kategoriích činohra – opera – opereta, muzikál nebo jiný hudebně-dramatický žánr – balet, tanec a pohybové divadlo – alternativní divadlo – loutkové divadlo. Do nejužšího výběru postoupili tři umělci a tři umělkyně z každé kategorie s výjimkou sekcí alternativního a loutkového divadla, která má každá pět finálových nominací. Pořadatelé udělí také ocenění za šíření divadelního umění nebo cenu pro mladého umělce či umělkyni do 33 let. Novinkou bude cena pro zahraničního umělce.

V činohře mají šanci na trofej Kateřina Císařová, která v Divadle Na zábradlí ztvárnila Káťu ve Vzkříšení, Petra Janečková z Východočeského divadla Pardubice za roli Alice v inscenaci Pořád jsem to já a Marie Štípková za ztvárnění Tessy Enslerové ve hře Švandova divadla Na první pohled. Z jejich kolegů pak může uspět Miloslav König za roli Michela Houellebecqa ve Veřejných nepřátelích v Divadle Na zábradlí, Stanislav Majer za roli Paula Baumera z inscenace Divadla X10 Na západní frontě klid nebo Jan Kolařík, který hraje v Divadle Husa na provázku Deža v inscenaci Nie sme doma.

Podíl.
Exit mobile version