Aktual.: 19.10.2024 18:51

Praha – Fotbalisté Dukly ve 12. kole první ligy porazili doma po obratu Pardubice 2:1. Hosty poslal do vedení ve 38. minutě Dominique Simon, Pražané ale po přestávce díky zkušeným útočníkům otočili skóre. O góly se postarali Muris Mešanovič a Jakub Řezníček, který vstoupil do Klubu ligových kanonýrů pro autory 100 a více branek v nejvyšších soutěžích.

Dukla je v neúplné tabulce třináctá a předposledním Východočechům odskočila na rozdíl čtyř bodů. Ligový nováček z Julisky vyhrál teprve podruhé z posledních devíti kol a ukončil sérii bez vítězství, která v nejvyšší soutěži trvala čtyři duely. Pardubice pět ligových zápasů za sebou naplno nebodovaly, z toho počtvrté utrpěly porážku.

Dukla zatím dala po návratu mezi elitu v prvních poločasech pouze jeden gól a bilanci si ani tentokrát na Julisce nevylepšila. Řezníček čekající na vstup do Klubu ligových kanonýrů proti brankáři Stejskalovi neuspěl, další aktivita domácích k větším šancím nevedla.

Východočeši byli nebezpečnější. Po rohu se dostal k zakončení hlavou Zlatohlávek, bránící val před sebou ale neprostřelil. Růžky začal vystrkovat Simon, jehož první trefa ještě kvůli ofsajdu neplatila. Ve 38. minutě už ovšem francouzský záložník svou první brankou v české lize otevřel skóre. Zlatohlávek ho uvolnil do křídla, Simon si míč připravil a střelou přesně k zadní tyči překonal Hrušku.

Po přestávce začali hosté ztrácet půdu pod nohama, když musel v 58. minutě odstoupit zraněný Simon. Domácí toho díky oběma útočníkům využili. Nejprve v 64. minutě Zeronik našel povedeným centrem úplně volného Mešanoviče, který hlavou poslal míč do pravého horního rohu branky. Bosenský útočník si třetím gólem v ligové sezoně upevnil pozici nejlepšího týmového střelce.

Autor vyrovnávací trefy si hned za tři minuty připsal také asistenci. Na druhý pokus našel před brankou zcela neobsazeného Řezníčka, jenž z bezprostřední blízkosti přízemní střelou překonal Stejskala.

Šestatřicetiletý útočník zaznamenal v české lize 98. branku ve 342. utkání. Po jednom gólu si připsal ještě na Slovensku za Ružomberok a v Belgii za Lokeren. Dukla si pak už vítězství v prvním vzájemném duelu v nejvyšší soutěži s Pardubicemi pohlídala.

Hlasy trenérů po utkání: 

Petr Rada (Dukla): „První poločas byl celkem vyrovnaný, oba soupeři měli po jedné šanci. Hráli jsme spíš jen obehrávanou, zase jsme dostali zbytečný gól, trestá nás to od začátku ligy. Před přestávkou jsme šli do kolen, ale vyříkali jsme si to. Viděl jsem na hráčích, že jsou sami nabuzení. Uklidnilo mě to, že jsou schopni zápas otočit. Do druhé půle jsme vstoupili dobře. Krásný gól dal Mešanovič, pak Řezníček stým gólem skóre otočil. Konec byl hodně rozkouskovaný. Jsem šťastný, že jsme vyhráli. Jsem rád, že Řezníček dal stý gól u nás. Ale on není hráč, že by ho čekání na jubilejní trefu nějak trápilo. Gól si zasloužil prací, kterou odvedl. Udrží míče, odmakal to. Trochu v hlavě to měl, dostal se někam, kde jsou velké osobnosti, bude tam nadosmrti. Věděl, že stovku dá, nebyl tak hladový, že by střílel ze všeho.“

Jiří Saňák (Pardubice): „Viděl jsem zápas dvou rozdílných poločasů. V prvním se nám dařila hra, dali jsme i gól. Druhý byl smutný a hodně na zamyšlení. Odešli jsme z toho a dali prostor Dukle, která má dva útočníky, co každé zaváhání potrestají. Asi více by utkání slušela remíza, ale domácí dali dva góly, tak asi zaslouženě vyhráli. Není to poprvé, naopak poněkolikáté, co nám moc nepomáhají naše úvodní góly. Na Spartě, v Mladé Boleslavi – mělo by to přitom být naopak. Je to asi tím, že tým je nový, dáváme ho do kupy. Není to sranda, když vám osm hráčů ze základu odejde. Porážka mě ohromně mrzí, také v kabině to je znát. Pokud jde o Řezníčka, není to vůbec o stém gólu. Žádný trenér v lize není takový blázen, aby neupozornil mužstvo na jeho kvality. Hlavně ve vápně, kde odvede spoustu práce tělem. Připravovali jsme se nejen na něj, ale v tomhle je Řezňa prostě výjimečný v celé lize.“

Dukla Praha – FK Pardubice 2:1 (0:1)

Branky: 64. Mešanovič, 67. Řezníček – 38. Simon. Rozhodčí: Všetečka – Kubr, Novák – Orel (video). ŽK: P. Rada (trenér) – Noslin, Pandula. Diváci: 3148.

Sestavy:

Dukla: Hruška – Vondrášek, Hašek, Peterka, Ambler (71. Ludvíček) – Zeronik (83. Ullman), Kozma (46. Lichý), Pech, Šebrle (90.+5 Holiš) – Řezníček (90.+1 Špatenka), Mešanovič (83. Matějka). Trenér: P. Rada.

Pardubice: Stejskal – Surzyn, Noslin, Lurvink, Šehič – Vacek (70. Krobot), Polyák (83. Darmovzal) – Sychra (70. Leipold), Simon (58. Míšek), Patrák (76. Yahaya) – Zlatohlávek (83. Pandula). Trenér: Saňák.

Podíl.