Zprávy ve 22: Při útoku Hizballáhu utrpěly zranění desítky Izraelců (zdroj: ČT24)

Při dronovém útoku na centrální část Izraele zemřeli čtyři vojáci a dalších 51 jich utrpělo zranění, píše server Times of Israel s odkazem na prohlášení izraelské armády. K úderu se přihlásila libanonská teroristická skupina Hizballáh, proti které vede židovský stát ofenzivu v sousední zemi. Sedm vojáků je ve vážném stavu, uvedla armáda. Jeruzalém znovu zdůraznil, že zlikviduje vojenské kapacity Hizballáhu do té míry, aby se 80 tisíc evakuovaných obyvatel mohlo vrátit do svých domovů na severu Izraele.

Na Izrael podle stanice Channel 12 mířily celkem tři drony, dva z nich letěly společně. Jeden z nich sestřelila izraelská protivzdušná obrana, druhý dopadl nedaleko města Binjamina jižně od Haify. Zraněným na místě pomáhaly sanitky i vrtulníky izraelských ozbrojených sil.

Vysoce postavený představitel Hizballáhu později řekl televizi al-Džazíra, že skupina zaútočila poblíž Binjaminy s „letkou sebevražedných dronů“. „Schopnosti odporu jsou stále silné a schopné dosáhnout izraelského týlu,“ řekl katarské stanici člen teroristické organizace.

Hizballáh tvrdí, že cílil na vojenský výcvikový tábor. V prohlášení dále píše, že útok věnuje svému vůdci Hassanu Nasralláhovi, kterého Izrael zabil při útoku poblíž Bejrútu letos na konci září.

Dron zmizel z radaru

Podle počátečního vyšetřování incidentu izraelská letadla a vrtulníky dron pronásledovaly, stroj se ale ztratil z radaru, nejspíš proto, že letěl příliš blízko země. Žádná siréna nezazněla, protože se předpokládalo, že dron havaroval nebo byla zachycen, jakmile z radaru zmizel.

Podle webu Times of Israel Hizballáh poslal na Izrael bezpilotní letouny Mirsad. Podle izraelského výzkumného ústavu Alma Center má tento dron dolet 120 kilometrů, maximální rychlost 370 kilometrů za hodinu a kapacitu nést až 40 kilogramů výbušnin. Létat může ve výšce až tři kilometry.

Agentura AP označila nedělní dronový úder za jeden z nejvážnějších úspěšných útoků na území Izraele za více než rok trvající válku. Podrobnosti o tom, zda zranění byli vojáci či civilisté, nejsou k dispozici, stejně tak informace o místě zásahu. Třetí bezpilotní stroj byl sestřelen nad mořem u Haify.

Izraelská armáda minulý týden zahájila pozemní invazi v libanonské příhraniční oblasti. Jeruzalém tvrdí, že se snaží zničit vojenskou infrastrukturu Hizballáhu, který od loňského října v rámci solidarity s palestinským Hamásem ostřeluje sever Izraele.

Rakety byly z Libanonu odpáleny i v neděli. Izraelská armáda oznámila, že sestřelila „zhruba pět střel“ letících na sever židovského státu.

Jeruzalém od loňského října bojuje kromě Hizballáhu také s palestinským teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Očekává se, že v nejbližší době zaútočí rovněž na Írán, který obě skupiny podporuje, v odvetě za raketový útok z počátku tohoto měsíce. Zatím ale není jasné, kdy a jak úder provede.

Spojené státy v neděli oznámily, že nasadí v Izraeli protiraketové obranné systémy THAAD i s příslušnou americkou vojenskou posádkou.

„Toto opatření zdůrazňuje pevný závazek Spojených států bránit Izrael a Američany v Izraeli před dalšími útoky balistických raket ze strany Íránu. Je to součást širších úprav, které americká armáda v posledních měsících provedla na podporu obrany Izraele a ochrany Američanů před útoky Íránu a ozbrojenců napojených na Írán,“ uvedl Pentagon.

Izraelské mírové podmínky

Podle kanálu Channel 12 si Izrael klade tvrdé podmínky, pokud jde o jednání o příměří s Hizballáhem. Patří mezi ně prosazování rezoluce OSN 1701, která by vytlačila Hizballáh od hranic, včetně odzbrojení libanonských milic či mezinárodní dohled s cílem zabránit znovuvyzbrojení Hizballáhu se zaměřením na syrsko-libanonskou hranici.

Židovský stát si chce také zachovat možnost zasahovat v celém Libanonu, pokud identifikuje hrozby, včetně omezených cílených pozemních operací.

Podíl.