Aktualizace: 23.05.2024 22:44

Berlín – Dozorčí rada společnosti Thyssenkrupp schválila prodej 20 procent v ocelářské divizi investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého podnikatele Daniela Křetínského. Podnik to uvedl na svém webu. Německá průmyslová skupina se s EPCG na prodeji dohodla na konci dubna.

Thyssenkrupp v prohlášení napsala, že hlas předsedy správní rady Siegfrieda Russwurma byl započítán dvakrát. Takový postup umožňují německé zákony o správě a řízení společností, když je potřeba překonat patovou situaci.

Odboroví předáci, kteří mají polovinu nevýkonných míst v představenstvu, minulý týden varovali, že by pro dohodu nemuseli hlasovat, pokud nebudou mít písemné záruky týkající se pracovních míst a závodů.

Thyssenkrupp je největším německým producentem oceli. Ve společnosti pracuje zhruba 27.000 lidí.

Výroba oceli je ale energeticky velmi náročná, a podnik proto trápí vysoké ceny energií. Křetínský ovšem z drahých energií naopak profituje. Jeho energetický podnik měl loni vyšší zisk než jakákoli tuzemská firma v historii. Vydělal 184 miliard korun. Rekordní výsledky zaznamenala EPCG navzdory poklesu cen energií na evropských burzách v porovnání s rokem 2022. Thyssenkrupp dnes potvrdila, že si od Křetínského slibuje právě přístup k levnější elektřině.

Do skupiny EPCG patří Energetický a průmyslový holding (EPH), mediální skupina Czech Media Invest (CMI) a firma EC Investments. V EPCG má Křetínský 89,3 procenta akcií, zbylých 10,7 procenta drží skupina manažerů EPH.

Očekává se, že transakce bude dokončena do konce stávajícího finančního roku. Podíl EPCG v Thyssenkrupp se má v budoucnu zvýšit na 50 procent. Ocelářská divize se pak má osamostatnit, uvedla agentura DPA.

„Vstup společnosti EPCG spojuje špičkové zkušenosti společnosti Thyssenkrupp Steel Europe v oblasti materiálů s odbornými znalostmi společnosti EPCG v oblasti energetiky,“ uvedl podnik. „Strategické partnerství s EPCG je důležitým krokem k zajištění odolné, nákladově efektivní a ke klimatu šetrné výroby oceli ve společnosti Thyssenkrupp Steel – a tím také významným příspěvkem k zajištění ocelářského průmyslu v Německu,“ dodala Thyssenkrupp.

Před zasedáním demonstrovalo v poledne několik tisíc zaměstnanců za větší účast na důležitém rozhodování ve firmě a za více transparentnosti. Odborový svaz IG Metall si stěžoval, že o plánované akvizici EPCG věděl příliš málo na to, aby ji mohl v dozorčí radě schválit.

Jürgen Kerner z IG Metall, který je místopředsedou představenstva, dnes podle agentury Reuters uvedl, že odboroví předáci v zásadě vítají ochotu Křetínského investovat do podniku. Plánované oddělení ocelářské divize od mateřské společnost se jim ale nelíbí.

„To se setká s naším ostrým odporem,“ řekl dnes Kerner. Varoval také, že výkonná rada ocelárny v současné době pracuje na koncepci restrukturalizace, která pravděpodobně povede ke ztrátě tisíců pracovních míst.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.