Aktual.: 20.09.2024 11:10

Kyjev/Moskva – Ruské vojenské velení očekávalo ukrajinský vpád do Kurské oblasti a měsíce pracovalo na plánech, jak mu zabránit. Vyplývá to ze souboru dokumentů, které ukrajinští vojáci nalezli v opuštěných ruských pozicích v tomto regionu, píše britský The Guardian. Podotýká, že pravost dokumentů nebylo možné nezávisle potvrdit, ale že nesou znaky typické pro komunikaci uvnitř ruské armády. Ukrajina se od února 2022 brání ruské ozbrojené agresi, její síly v srpnu v překvapivé operaci ovládly část ruské Kurské oblasti, kterou dosud drží.

Tamní ruské jednotky ukrajinský vpád zastihl nepřipravené. U hranic působili špatně vycvičení vojáci, podle informací médií často mladí muži na základní vojenské službě. To, že ruská armáda podle dokumentů tušila, že se něco takového může stát, ve světle událostí z minulého měsíce znamená další ránu pro její beztak poškozenou reputaci, píše The Guardian.

Ruské velení si dělalo starosti o náladu vojenského personálu v Kurské oblasti, zvlášť po sebevraždě vojáka nasazeného na frontě, který údajně trpěl „dlouhodobou depresí kvůli službě v armádě“. Velitelé jednotek proto dostali nařízeno postarat se, aby vojáci denně sledovali ruská státní média. Pomoci jim to prý mělo se „po psychologické stránce udržet v dobrém stavu“.

The Guardian popisuje, že jeho novináři se koncem srpna setkali s ukrajinským týmem speciálních sil, který se dokumentů ruského ministerstva vnitra, tajné služby FSB a armády zmocnil jen o několik hodin dříve v Kurské oblasti. Zčásti jde o tištěné rozkazy určené různým jednotkám, zčásti to jsou ručně psané poznámky zachycují dění a problémy na konkrétních místech. Nejstarší pocházejí z loňska, nejnovější vznikly jen asi šest týdnů před ukrajinským vpádem do Kurské oblasti. Většina z nich je od jednotek spadajících pod 488. motostřelecký pluk.

Plány na vpád do Kurské oblasti se na Ukrajině rodily uvnitř malé skupiny lidí, a tak tato operace překvapila západní spojence Kyjeva i část ukrajinských elit. Ale ruské dokumenty vzniklé o měsíce dříve takovou možnost zmiňují včetně toho, že by se Ukrajinci mohli pokusit obsadit Sudžu, městečko s 5000 obyvateli. Ukrajinská armáda ho nyní okupuje už více než měsíc.

V záznamu ze 4. ledna se píše o „potenciálu pro průlom státní hranice“ ze strany ukrajinských ozbrojených skupin a nařizuje se posílený výcvik odražení takového útoku. Ve druhé polovině února dostali velitelé jednotek upozornění, že Ukrajinci plánují rychlý výpad ze Sumské oblasti na ruské území, který povedou až do hloubky 80 kilometrů a budou se při něm snažit vytvořit koridor pro vstup hlavních jednotek ukrajinské armády a jejich ozbrojených vozidel. Asi o měsíc později ruské jednotky u hranic dostaly rozkaz posílit obranné linie, „zorganizovat dodatečný výcvik pro vedení jednotek a zřídit opěrné body pro správné řízení obrany“. V dokumentech se varuje před událostmi, které se později opravdu staly. Jde například o zničení mostu přes řeku Sejm s cílem narušit zásobování ruských jednotek. V jednom ze záznamů z června se objevuje stížnost, že v jednotkách je oproti plnému stavu jen 60 až 70 procent vojáků, navíc záložníků se špatným výcvikem.

Když ukrajinská armáda 6. srpna v Kurské oblasti zaútočila, mnoho ruských vojáků z pozic uteklo a do týdne Ukrajinci získali plnou kontrolu nad Sudžou. „Utekli, aniž by s sebou vzali dokumenty nebo je zničili,“ řekl novinářům z The Guardian jeden z ukrajinského týmu speciálních sil. Ukrajinci tak získali vhled do taktiky ruské armády. V dokumentech se píše o tom, že je nutné vytvořit falešné zákopy a vojenská stanoviště, aby to zmátlo ukrajinské průzkumné drony. „Měly by být vytvořeny makety tanků, ozbrojených vozidel, dělostřeleckých zbraní a figury vojáků a toto vše by se mělo pravidelně přesouvat,“ zní jeden z rozkazů.

 

Podíl.