Aktual.: 21.10.2024 08:21

Kyjev – Na návštěvu Kyjeva dnes na předem neohlášenou návštěvu přijel americký ministr obrany Lloyd Austin. Chce krátce před prezidentskými volbami ve Spojených státech vyjádřit Ukrajině podporu, píše agentura Reuters. Kyjev a další místa na Ukrajině se v noci na dnešek znovu staly terčem ruských útoků.

Jde o čtvrtou Austinovu návštěvu Ukrajiny a podle Reuters bude s ukrajinskými představiteli pravděpodobně podrobně probírat, jak Spojené státy Kyjevu pomáhají posílit obranu v době, kdy ukrajinská armáda nezvládá zastavit ruský postup na východě země. Vzhledem k americkým volbám panuje ohledně další vojenské podpory ze strany Washingtonu nejistota.

V noci na dnešek ruská armáda na Kyjev zaútočila až deseti drony, uvádí Ukrajinska pravda. Protivzdušná obrana všechny zneškodnila, úlomky sestřeleného bezpilotního letounu ale zasáhly střechu přízemního domku a na místě vznikl požár. Jeden muž utrpěl lehké zranění.

V neděli večer ruská armáda shodila několik bomb na Charkov. Podle policie zranění utrpělo 12 lidí a úřady ve druhém největším ukrajinské městě podle ruskojazyčného servisu BBC uvedly, že deset domů je poškozených a další dva zcela zničené.

Čtyři lidé utrpěli zranění při ruském raketovém útoku na Kryvyj Rih v Dněpropetrovské oblasti. Mezi zraněnými je 12letá dívka. Šéf tohoto regionu v jihovýchodní části Ukrajiny Serhij Lysak uvedl, že škody jsou na různých objektech ve městě, včetně hotelu, pěti vícepodlažních domů nebo banky. Poškozených je také vícero aut.

Ukrajina se ruské invazi brání od předloňského února. Civilní ztráty na životech i materiální škody po ruských útocích hlásí prakticky denně.

 

Podíl.