Aktualizace: 4.07.2024 16:07

Karlovy Vary – Do Karlových Varů dnes dorazil britský herec Clive Owen. V sobotu na závěr filmového festivalu převezme Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu. Na držitele Zlatého glóbu, ceny BAFTA a nominace na Oscara před vstupem do hotelu Pupp čekala asi stovka lidí. Clive Owen v pohodové náladě lidem rozdával podpisy. Ke karlovarskému hotelu Pupp přijel asi s hodinovým zpožděním proti odhadu festivalu.

Owen v pátek uvede snímek Na dotek, cenu si převezme v závěrečný den festivalu 6. července společně s Ivanem Trojanem, který obdrží Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary za mimořádný přínos české kinematografii.

Rodák z Coventry začal po absolutoriu na Královské akademii dramatických umění hereckou kariéru v londýnském souboru Young Vic Theatre Company, kde vytvořil několik rolí v shakespearovských představeních. Po filmovém debutu ve snímku Vroom v roce 1988 se objevoval především v televizních filmech a seriálech, mezi nejúspěšnější patřila role charismatického Stephena Cranea z kriminální série Hazardér. Za ztvárnění Larryho v romantickém dramatu si odnesl Zlatý glóbus, cenu BAFTA a nominaci na Oscara.

Ve stejné době ztvárnil také titulní roli ve snímku Král Artuš a o rok později Dwighta McCarthyho ve filmu Sin City – Město hříchu. S režisérem Alfonsem Cuarónem natočil Owen mysteriózní sci-fi Potomci lidí, se Spikem Leem thriller Spojenec, hlavní mužskou roli si zahrál v historickém dramatu Shekhara Kapura Královna Alžběta: Zlatý věk nebo v akčním thrilleru Toma Tykwera International. V roce 2021 ztvárnil Billa Clintona ve třetí sérii antologie American Crime Story.

Na zahajovacím večeru festivalu 28. června Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii převzal americký herec a režisér Viggo Mortensen. Dalším slavným zahraničním hostem festivalu byl letos režisér a producent Steven Soderbergh. Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary dnes převzal německý herec, režisér a producent Daniel Brühl. V porotě hlavní soutěže zasedl oscarový herec Geoffrey Rush, který si z festivalu před dvěma roky odvezl Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.