Aktual.: 12.09.2024 12:07

Záhřeb – Do Chorvatska do konce srpna přijelo 16,9 milionu zahraničních návštěvníků, což představuje meziroční nárůst o čtyři procenta. Země zaznamenala 89,4 milionu přenocování, což je meziročně o procento více. Obliba země mezi Čechy klesá, ale stále patří mezi pět nejvýznamnějších zemí, odkud turisté do Chorvatska přijíždějí. Vyplývá to z údajů ze systému e-Visitor.

V samotném srpnu Chorvati zaznamenali o 265.000 příjezdů více než ve stejném měsíci loňského roku.

Do konce srpna navštívilo Chorvatsko 677.000 turistů z Česka, což znamená meziroční pokles o pět procent. „To považuji za velký úspěch v souvislosti s neustále se rozšiřující nabídkou na českém trhu,“ uvedl na tiskové konferenci tento týden Miodrag Mlačić, ředitel českého zastoupení Chorvatského turistického sdružení.

Češi jsou podle něj také na třetím místě v námořní turistice Chorvatska za Němci a Rakušany. Stále patří i mezi pět nejvýznamnějších zemí, odkud turisté do Chorvatska míří. „Výsledky za prvních osm měsíců dokazují, že Chorvatsko je nadále jedničkou mezi letními dovolenkovými destinacemi českých turistů,“ dodal.

V prvních osmi měsících letošního roku projelo po chorvatských dálnicích více než 53 milionů vozidel, což je o devět procent více než ve stejném období loňského roku. Lodě trajektové společnosti Jadrolinija přepravily 9,6 milionu cestujících a 2,8 milionu vozidel, což představuje meziroční nárůst o 2,4 procenta. Chorvatská letiště pak vykazují vyšší provoz než v prvních osmi měsících loňského roku, a to v průměru o 21 procent.

Podíl.