Nick Cave koncertoval v Praze (zdroj: ČT24)

Po dvou letech vystoupil v Praze Nick Cave. Australský hudebník se svou kapelou The Bad Seeds představil publiku v O2 areně nové album a navrch přidal i průřez celou svou kariérou.

České publikum „svého“ Cavea zbožňuje, sympatie jsou navíc oboustranné. Hudebník jezdí do Česka velmi často, přesto – nebo právě proto – je o jeho vystoupení stále zájem. Jeho pražský koncert v hale, kam se vejde na patnáct tisíc lidí, byl pár hodin před začátkem prakticky vyprodaný. V české metropoli přitom Cave naposledy vystoupil před dvěma lety.

Do největší české haly se ale vrátil po sedmi letech. Tehdy bylo jeho vystoupení nasycené smutkem a bolestí z tragické ztráty syna. Tentokrát se leitmotivem koncertu stala opačná emoce. O proměně pojednává i jedna z nových písní nazvaná Joy. Cave v ní výslovně dává sbohem smutku a současně otevírá svoji náruč radosti.

Skladbu zařadil na své poslední album, které chtěl původně pojmenovat právě Joy, nakonec zvolil název Wild God (Divoký bůh). Z deseti skladeb, které na desce jsou, jich na vystoupení odehrál devět. „Tuto desku vydávám již několik let po událostech, které se odehrály v mém životě a kvůli kterým musela být má hudba jiná,“ přiblížil.

Zatímco umělcova show působí vizuálně neokázale a nepodbízivě, Caveovy koncerty jsou vydatné po muzikantské i emoční stránce. A bývají velmi kontaktní. I v pražské hale trávil hudebník nyní mnoho času na dosah předních řad. Na pódiu střídal naléhavost, něžnost i zuřivost.

Z Prahy míří Cave na další zastávky evropského turné, zakončí ho 17. listopadu v Paříži. Na jaře se pak vydá za fanoušky do Severní Ameriky. 

Podíl.
Exit mobile version