Komerční prezentace Aktual.: 26.10.2024 11:01

Tbilisi – Dnešní den rozhodne o gruzínské budoucnosti, prohlásila prezidentka kavkazské země Salome Zurabišviliová poté, co odvolila v parlamentních volbách. Ty jsou gruzínskou opozicí i zahraničními médii označovány za hlasování vybírající mezi Evropou a Ruskem. Informuje o tom agentura Reuters.

„Dnes večer přijde vítězství, které bude vítězstvím Gruzie, celé Gruzie,“ prohlásila Zurabišviliová, která hlasování vnímá jako volbu mezi „evropskou budoucností a ruskou minulostí“, jak už dříve řekla médiím.

Zakladatel vládního uskupení Gruzínský sen, miliardář Bidzina Ivanišvili, volby označil za jednoduché rozhodování. „Buď zvolíme vládu, která bude sloužit vám, gruzínskému lidu…, nebo zvolíme agenta cizí země, který bude plnit pouze úkoly cizí země,“ řekl proruský politik poté, co v metropoli Tbilisi odhlasoval. Už před volbami varoval před zatažením Gruzie do války na Ukrajině.

Jak dnešní hlasování dopadne, lze podle médií těžko odhadovat. Existuje jen málo spolehlivých průzkumů veřejného mínění, upozornil Reuters. Sondáže opozici nakloněných médií podle agentury naznačují, že vládnoucí Gruzínský sen přijde o většinu v parlamentu, zatímco data provládních průzkumů předpovídají dosud nejsilnější výkon vládnoucího bloku.

Volební místnosti se ve 3,7milionové zemi uzavřou ve 20:00 (18:00 SELČ), krátce poté se očekává zveřejnění odhadů výsledků.

Gruzie od získání nezávislosti po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 vystupovala jako prozápadní země a krátce po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022 požádala o členství v Evropské unii. Vztahy se Západem se však v poslední době zhoršily. Parlament letos schválil dva zákony, které prosadil Gruzínský sen, a které kritici označují za normy inspirované Ruskem, kde režim zavedl řadu represivních opatření proti svým odpůrcům nebo sexuálním menšinám. Gruzínské normy se dočkaly kritiky u EU, která kvůli zákonu o zahraničním vlivu pozastavila gruzínský přístupový proces.

Podíl.
Exit mobile version