Aktualizace: 26.01.2024 08:23

Melbourne – Světová jednička Srb Novak Djokovič jedenáctý titul na tenisovém Australian Open a rekordní pětadvacátý na grandslamech nezíská. Loňský vítěz turnaje dnes nestačil v semifinále na Itala Jannika Sinnera, kterému podlehl za tři hodiny a 26 minut 1:6, 2:6, 7:6, 3:6. Dvaadvacetiletý Sinner narazí v neděli ve svém prvním grandslamovém finále na Rusa Daniila Medveděva, nebo Němce Alexandera Zvereva.

Šestatřicetiletý Djokovič prohrál v Melbourne po 33 zápasech. Sérii výher držel od roku 2019. Před dvěma lety se turnaje neúčastnil, neboť přicestoval do Austrálie bez povinné vakcinace proti covidu-19, vloni se ale znovu vrátil na trůn. Nyní mohl získat 25. grandslamový titul, kterým by se osamostatnil v čele historického žebříčku před Australankou Margaret Courtovou.

Čtvrtý hráč světa Sinner potvrdil, že se mu poslední dobou proti Djokovičovi daří. V utkání nenabídl Srbovi jediný brejkbol a porazil ho potřetí z uplynulých čtyř zápasů.

Smíšenou čtyřhru vyhráli Sie Šu-wej z Tchaj-wanu a Jan Zieliňski z Polska. Ve finále porazili 6:7, 6:4 a 11:9 americko-britskou dvojici Desirae Krawczyková, Neal Skupski.

Osmatřicetiletá Sie Šu-wej získala sedmý grandslamový titul, ale první v mixu. Další triumf může v Melbourne přidat i v klasické čtyřhře, ve které postoupila do finále spolu s Belgičankou Elise Mertensovou. Sedmadvacetiletý Zieliňski uspěl na grandslamu poprvé.

Český tenista Jan Kumstát si na Australian Open zahraje o juniorský titul. V semifinále porazil 6:1 a 6:3 Meese Rottgeringa z Nizozemska. Jeho soupeřem v sobotním finále bude čtvrtý nasazený Rei Sakamoto z Japonska.

Sedmnáctiletý Kumstát prošel do finále hned při první účasti na juniorském grandslamu. Na Australian Open se může stát teprve druhým českým šampionem – jako jediný dosud dokázal juniorku v Melbourne ovládnout v roce 2011 Jiří Veselý.

Zastoupení bude mít český tenis také ve finále juniorských čtyřher. O titul si ještě dnes zahraje Petr Brunclík s Britem Viktorem Frydrychem a také Julie Paštiková s Němkou Juliou Stusekovou z Německa.

Brunclík s Frydrychem v semifinále porazili 6:7, 6:3, 10:5 Kaylana Biguna s Jaggerem Leachem a ve finále je čekají další Američané Maxwell Exsted, Cooper Woestendick. Paštiková se Stusekovou zdolaly 6:3, 1:6 a 10:8 britskou dvojici Hannah Klugmanová, Minge Xuová.

Tenisové Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů):

Muži:

Dvouhra – semifinále:

Sinner (4-It.) – Djokovič (1-Srb.) 6:1, 6:2, 6:7 (6:8), 6:3.

Ženy:

Čtyřhra – semifinále:

Kičenoková, Ostapenková (11-Ukr./Lot.) – Dabrowská, Routliffeová (4-Kan./N. Zél.) 7:5, 7:5.

Smíšená čtyřhra – finále:

Sie Šu-wej, Zieliňski (3-Tchaj-wan/Pol.) – Krawczyková, Skupski (2-USA/Brit.) 6:7 (5:7), 6:4, 11:9.

Junioři:

Dvouhra – semifinále:

Kumstát (ČR) – Rottgering (Niz.) 6:1, 6:3.

Čtyřhra – semifinále:

Brunclík, Frydrych (ČR/Brit.) – Bigun, Leach (USA) 6:7 (5:7), 6:3, 10:5.

Juniorky:

Čtyřhra – semifinále:

Paštiková, Stuseková (ČR/Něm.) – Klugmanová, Xuová (2-Brit.) 6:3, 1:6, 10:8.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.