Český dirigent Jakub Hrůša uspěl v hudebních cenách Gramophone, které udílí stejnojmenný britský měsíčník. Nahrávky, na nichž se podílel, zvítězily v kategoriích Opera a Concerto. Prestižní ocenění je považováno za „Oscary klasické hudby“.

V kategorii Opera porota ocenila záznam opery Leoše Janáčka Káťa Kabanová. Ten vznikl na Salcburském festivalu před dvěma lety ve spolupráci s Vídeňskými filharmoniky v režii Barrieho Koskyho s Corinne Wintersovou v titulní roli. „Je v tomto díle prostě úžasný a skvěle dávkuje směs lyriky a napětí,“ uvedla porota. Stejná nahrávka letos v lednu získala také ocenění International Classical Music Awards udělované šéfredaktory hudebních časopisů a zástupci kulturních institucí.

V kategorii Concerto zvítězilo album skladeb Benjamina Brittena. Vzniklo ve spolupráci se Symfonickým orchestrem Bavorského rozhlasu. Sólistkou je německá houslistka Isabelle Faustová, která provedla Brittenův Houslový koncert č. 15. Ten na nahrávce doplňují Brittenovy komorní skladby.

Časopis Gramophone oznámil laureáty cen klasické hudby Gramophone Classical Music Awards za rok 2024 celkem v jedenácti kategoriích společně se speciálními cenami.

Hrůša řídí přední orchestry

Čtyřicátník Hrůša patří k dirigentským talentům své generace. Působí ve funkci šéfdirigenta Bamberských symfoniků, kteří náleží k předním německým orchestrům. Je také hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie.

Za mimořádný úspěch lze označit, že se od podzimu 2025 ujme funkce hudebního ředitele Královské opery Covent Garden v Londýně. Hrůša je pravidelným hostem nejvýznamnějších orchestrů světa. Loni se stal čestným členem Královské akademie hudby (Royal Academy of Music) v Londýně. Je jedním z ambasadorů letošního Roku české hudby.

V cenách hudebního měsíčníku Gramophone v minulosti uspěl i český soubor Pavel Haas Quartet, který toto ocenění získal již šestkrát, naposledy v roce 2018 za nahrávku Kvintetů op. 81 a 97 Antonína Dvořáka. Album bodovalo v kategorii Komorní hudba.

Podíl.
Exit mobile version