Aktual.: 13.09.2024 14:26

Brusel – Devět evropských zemí protestuje proti plánovanému obnovení misí Mezinárodního měnového fondu (MMF) v Rusku. Podle nich by obnovení dialogu se zemí, která napadla jinou zemi, poškodilo pověst fondu. Informuje o tom agentura Reuters. Česká republika mezi těmito devíti zeměmi nefiguruje.

Po invazi ruských vojsk na Ukrajinu v únoru 2022 zastavil MMF každoroční konzultace s Ruskem, které provádí se všemi svými členy. Začátkem září však ruský výkonný ředitel MMF Alexej Možin uvedl, že fond znovu zahájí konzultace s Ruskem 16. září, nejprve v on-line formátu, a že 1. října by delegace MMF měla přijet na jednání s ruskými představiteli do Moskvy.

„Rádi bychom vyjádřili silnou nespokojenost s takovými plány MMF,“ uvádí se dopise zaslaném ministry financí devíti evropských zemí šéfce MMF Kristalině Georgievové. Dopis, do něhož nahlédla agentura Reuters, podepsali zástupci Litvy, Lotyšska, Estonska, Finska, Švédska, Islandu, Dánska, Norska a Polska.

Georgieová se účastní setkání ministrů financí a centrálních bankéřů EU v Budapešti. Představitelé EU uvedli, že se jí tam budou ptát na plány MMF.

„Jaká doporučení chce MMF dát Rusku na konci konzultace? Jak lépe řídit válečnou ekonomiku?“ uvedl jeden z vysokých představitelů eurozóny.

V dopise se uvádí, že Rusko jako agresor by nemělo využívat rad měnového fondu. Píše se v něm také, že pokud MMF své plány uskuteční, sníží se ochota dárcovských zemí podporovat Ukrajinu prostřednictvím iniciativ MMF, protože to podkope důvěru ve fond.

Dopis také upozorňuje, že veškeré údaje, které Rusko měnovému fondu poskytne, budou cenzurovány, aby ukázaly, že ruské ekonomice se daří dobře a že odolává západním sankcím. Hodnocení MMF tak bude nepřesné. Moskva by také využila misi pro své propagandistické účely, uvádějí signatáři.

MMF ve čtvrtek uvedl, že jeho plánovaná návštěva Ruska je v souladu s jeho pravidelnými závazky i se závazky Ruska jako členské země. Mise MMF naposledy navštívila Rusko v listopadu 2019, tedy před začátkem pandemie nemoci covid-19.

Mnoho západních zemí po invazi na Ukrajinu nadneslo možnost vyloučení Ruska z MMF, to se ale ukázalo jako obtížné kvůli neochotě dalších členů s velkým podílem hlasovacích práv, jako je Čína a Indie. Západní země také od začátku války kritizují MMF za to, že poskytuje podle nich příliš optimistické vyhlídky pro ruskou ekonomiku a kvůli varování, že jakékoliv rozhodnutí o zabavení zmrazených ruských aktiv by mělo mít dostatečnou právní oporu.

Podíl.