Komerční prezentace Aktual.: 20.09.2024 11:01

Opařany (Táborsko) – Dětí s psychiatrickou diagnózou podle odborníků stále přibývá a lékařů se zaměřením na tuto problematiku je v Česku málo. V Dětské psychiatrické nemocnici (DPN) Opařany na Táborsku, která je jedním z mála odborných pracovišť v republice, momentálně pracuje 13 psychiatrů. Na konferenci ke 100. výročí existence dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech to dnes ČTK řekl její ředitel Michal Goetz.

„Je patrně symbolické, že stoleté výročí dětské péče v opařanské nemocnici se datuje do doby, kdy dětská a dorostová psychiatrie čelí největší zátěži ve své historii. Přibývá dětí a dospívajících v ohrožení života, psychopatologické obrazy našich pacientů jsou velmi komplikované a je třeba velké trpělivosti při jejich léčbě. Přitom je nás málo, zkušených přibývá pomalu,“ uvedl Goetz.

Ne všichni psychiatři v DPN podle něj pracují na plný úvazek. Navíc většina z nich je na dlouhodobých stážích. Situace v nemocnici je z tohoto pohledu přesto příznivější než na začátku roku 2022. Tehdy v DPN pracovala jedna lékařka a kvůli nedostatku odborného personálu hrozil zánik nemocnice.

„Přesto vidíme mladé kolegy, jak se s entuziasmem a velkým osobním nasazením věnují pacientům na lůžkových odděleních, pedopsychiatry v ambulancích, kteří ukrajují ze svého volného času, aby mohli ještě několik dalších pacientů vyšetřit, zkontrolovat a léčit. Vidíme hlad po vzdělání a vnímáme, jak velký smysl náš obor má, a chceme ho rozvíjet, i když jsou podmínky velmi těžké,“ řekl Goetz.

V DPN je 60 lůžek a pracuje v ní 129 zaměstnanců, z nichž je 15 lékařů. „Nemocnice prošla se ctí nejtěžšími obdobími v běhu 20. století i začátkem toho současného. Ať už to byla válka, ekonomická krize, totalita, divoká transformace zdravotnictví v 90. letech nebo blouznění ideologů v posledním desetiletí, kteří chtěli zrušit celou lůžkovou oblast dětské psychiatrie,“ uvedl Goetz.

Přibližně 50 procent hospitalizovaných pacientů v Opařanech ve věku od tří do 18 let je z Jihočeského kraje. Za rok zařízení léčí na lůžkách a v ambulancích kolem tisícovky dětí z celé republiky. DPN v Opařanech patří mezi pouhá tři pracoviště tohoto druhu v zemi. Navíc jako jediná nemocnice v republice má specializované oddělení pro pacienty s těžkými neurovývojovými poruchami a agresivními projevy.

 

Podíl.
Exit mobile version