Aktualizace: 28.06.2024 07:51

Washington – Šok, zklamání a panika zavládly podle amerických médií v táboře Demokratické strany po první předvolební debatě mezi prezidentem Joem Bidenem a jeho předchůdcem Donaldem Trumpem. Nejistý výkon 81letého demokrata podle webu Politico dokonce vyvolal zákulisní diskuse o tom, že by strana měla do listopadových prezidentských voleb vyslat jiného zástupce.

„Výkon Joea Bidena v debatě byl opravdovým zklamáním. Myslím, že to se nedá nijak okecat,“ řekla ve vysílání televize CNN bývalá Bidenova mluvčí Kate Bedingfieldová. Další demokraté dávali podobné pocity najevo anonymně.

„Je to špatné,“ citoval web Semafor nejmenovaný zdroj blízký Bidenově administrativě. „Jsem ve stavu šoku,“ sdělil zase zpravodajskému serveru Axios jeden z demokratů ve Sněmovně reprezentantů. „Ztratíme ve sněmovně 20 křesel, jestli to takhle půjde dál,“ reagoval další kongresman.

Biden, který je nejstarším prezidentem v dějinách Spojených států, svým výkonem v debatě podle médií rozhodně nerozptýlil pochybnosti voličů ohledně své způsobilosti k výkonu funkce. Mluvil potichu, jeho hlas byl chraplavý a místy nebyl schopen dokončovat myšlenky. Po debatě uvedl, že se potýkal s bolestí krku.

Demokraté se ihned začali strachovat o osud Bidenovy kandidatury v dosud nevídané míře, napsal deník The Washington Post. Podle Politico panika dosáhla takové úrovně, že někteří diskutují o dosud nemyslitelném postupu, tedy nahrazení prezidenta na postu kandidáta do Bílého domu. „Biden musí odstoupit. O tom není pochyb,“ uvedl nejmenovaný sponzor Demokratické strany.

Volba stranického kandidáta na prezidenta již skončila a Biden v ní s přehledem zvítězil, nečelil ovšem žádné vážnější konkurenci. Oficiálně demokraté svou nominaci na prezidenta udělí až na srpnovém sjezdu. Agentura AP podotýká, že pokud se Biden sám nerozhodne odstoupit, bylo by téměř nemožné jej na kandidátce nahradit.

Prezident při tom dosud nijak nedal najevo, že by byl ochoten ze souboje s Trumpem odstoupit. V rozhovoru s médii krátce po debatě řekl: „Jedeme dál.“

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.