Judit Pecháček a David Švehlík natáčí Wirbel (zdroj: ČT24)

Tajemným příběhem o opuštěné krajině a lidech, kteří v ní hledají nový domov i sami sebe, má být chystaný snímek Wirbel. Děj je zasazený do někdejších Sudet, které se stávají podstatné pro atmosféru filmu. S Davidem Švehlíkem a Judit Pecháček mysteriózní drama natáčí režisér a scenárista Tomáš Hubáček jako svůj celovečerní debut.

„Příběhy samozřejmě stojí na dění mezi lidmi a pro mnoho režisérů je mizanscéna jen ‚kulisou‘ pro toto dění. Já to mám naopak, fascinuje mě atmosféra míst a do nich zasazuju příběhy,“ říká Hubáček.

Lokace pro Wirbel našli filmaři v Ústeckém a Plzeňském kraji a na Slovensku. V říjnu se točí například na někdejší barokní faře ve vesnici Ječovice na Litoměřicku. Do kdysi kulturního duchovního centra obce, dnes polorozpadlé ruiny, se nastěhuje vyhořelý čtyřicátník Martin.

Ztráta krajinné paměti

Místo nového domova nachází záhadnou dívku Agnes a s ní tajemství související s nadpřirozenými změnami v okolní krajině. „Vedou, dalo by se říct v náznaku, ke katastrofickým událostem,“ prozradil představitel Martina David Švehlík. Agnes hraje Judit Pecháček.

Judit Pecháček při natáčení filmu Wirbel

Sudety autora příběhu zajímají diskontinuitou. „Přerušení vztahu ke krajině a ztráta krajinné paměti, protože s odchodem původních obyvatel a příchodem nových vlastně zmizela paměť těch míst,“ vysvětlil.

Pečlivý výběr natáčecích míst zabral filmařům sedm let. „To, co se nakonec dostane do filmu, je tedy taková špička ledovce. Děj se točí kolem poničených soch a křížů v polích. Během těch sedmi let nám mnoho z našeho pohledu ‚krásných‘ lokací odpadlo, protože ty poničené památky lidé opravili. Pro nás to bylo špatně, ale jinak je to samozřejmě skvělá zpráva, která s konečným vyzněním našeho filmu dobře rezonuje,“ podotkl Hubáček.

Genius loci Českého středohoří

Tvůrce oslovila především krajina Českého středohoří a okolí. „Ten genius loci byl tak silný, že jsme se rozhodli tady točit,“ potvrdil Hubáček. Pro potřeby filmu by ječovická fara měla být samotou v polích, tomu napomůžou triky.

Režisér a scenárista Tomáš Hubáček při natáčení filmu Wirbel

Právě genius loci je výchozím bodem v tvorbě Tomáše Hubáčka. Ve studentském snímku Návrat do červeného města pro něj byla inspirací atmosféra Zlína. Ke snímku Hubáček napsal scénář a také složil hudbu. Teď ji bude skládat i ke svému celovečernímu debutu.

„Mám možnost do značné míry vyladit atmosféru filmu, která je pro mě velmi důležitá. Tohle bude atmosférický film, děje tam není zas tak moc. A muzika dělá padesát procent atmosféry,“ míní filmař.

Do kin vstoupí Wirbel v říjnu 2025. V hereckém obsazení se objeví také Martin Finger, Alexej Pyško, Markéta Coufalová nebo Milan Mikulčík.

Podíl.
Exit mobile version