Události: Daňové zatížení vzroste (zdroj: ČT24)

Celkové daňové zatížení v tomto volebním období vzroste, vyplývá z návrhu státního rozpočtu na příští rok. Celkové odvody mají stoupnout mezi lety 2021 a 2025 v poměru k HDP o čtyři desetiny procentního bodu, tedy o víc než třicet miliard.

Premiér Petr Fiala (ODS) po prvním jednání s členy Národní ekonomické rady vlády v listopadu 2022 sliboval, že jeho kabinet v tomto volebním období celkově nezvýší daně a odvody. „Vycházíme z programového prohlášení vlády, ve kterém jsme se zavázali, (…) že nebudeme zvyšovat celkové daňové zatížení občanů,“ prohlásil tehdy premiér.

Podle nových čísel ministerstva financí se ale tento závazek vládě splnit nepodaří. Celkové daňové zatížení lidí a firem od nástupu současné vlády do konce volebního období v příštím roce vzroste k HDP z 32,7 na 33,1 procenta. V absolutních číslech roku 2025 budou daně a odvody vyšší o víc než 33 miliard.

Dopady úsporného balíčku

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) vysvětluje zvýšení celkového daňového zatížení snahou vlády snižovat rozpočtové schodky a zároveň úsilím pokrýt mimořádné výdaje, které přinesla vysoká inflace a energetická krize. „Jsou to pouze čtyři desetiny procenta. Myslím, že to je realistické, protože taky bychom si museli říct, jak rostly výdaje v ostatních kapitolách. Ta změna není zcela podstatná,“ okomentoval.

„Pokud chceme snižovat zadlužení této země, což my chceme, protože nechceme našim dětem odevzdat vyšší dluh, tak jsme také hledali cestu, jak rozumně posílit příjmy státu za cenu, že jsme některé daně zvýšili,“ hájí kabinet ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Celkové daňové zatížení vzrostlo v tomto volebním období hlavně v letošním roce. A to poté, co vládní koalice prosadila ve sněmovně úsporný balíček. Jen letos lidé zaplatí kvůli balíčku na daních a dalších odvodech o 35 miliard víc než loni. Zaměstnanci například nově platí ze mzdy nemocenské pojištění a majitelům bytů, domů či pozemků vzrostla daň z nemovitosti.

Kritika opozice

„Oni přeci slíbili, že budou velice šetřit na výdajové straně, šetřit provozní výdaje, slibovali desítky miliard,“ kritizuje šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

„Fialova vláda obelhala občany, protože slibovala, že nebudou zvyšovat daně. To zvyšování složené daňové kvóty je důsledkem zvyšování daní a zvyšování povinných odvodů,“ prohlásil předseda SPD Tomio Okamura.

Ministr financí uvažoval o tom, že kabinet v příštím roce celkové daňové zatížení oproti letošku sníží díky zrušení daně z neočekávaných zisků pro energetické firmy či banky. Nakonec ale od svého záměru ustoupil. 

Podíl.