Zastupitelé města Zlína schválili snížení daně z nemovitosti. Lidé v krajském městě budou od příštího roku platit až o třetinu méně než letos. Pro bylo všech dvaatřicet hlasujících zastupitelů. Daň letos po patnácti letech výrazně stoupla, v průměru až na pětinásobek. Obyvatelé města i opozice letošní výrazné zvýšení daně kritizovali.

Snížením daně z nemovitosti se zabývali zastupitelé už letos v červnu, kdy ji od příštího roku mírně snížili, poplatek měl klesnout průměrně o šestnáct procent. Někteří zástupci opozice tehdy uvedli, že se jedná pouze o kosmetickou změnu. Vedení města ve středu oznámilo, že se po monitoringu vývoje v ostatních městech rozhodlo snížit daň ještě výrazněji a navrhlo úpravu obecní vyhlášky. Zastupitelé schválili aktualizaci vyhlášky o stanovení koeficientů pro výpočet daně z nemovitých věcí, která jednotlivé místní koeficienty snižuje. Průměrný koeficient ve Zlíně klesne z hodnoty 2,3 na 1,8.

Peníze na opravy a investice

Zvýšení této daně pro letošek obhajovala radnice dříve tím, že se poplatek neměnil řadu let a také potřebou získat peníze na opravy a investice. O zvýšení daně zastupitelé rozhodli loni v červnu. Podle primátora Jiřího Korce (ANO) však za letošním nárůstem stojí také rozhodnutí vlády a konsolidační balíček.

Majitelé bytů o velikosti 2+1 dosud ve Zlíně platili daň z nemovitosti přes šest set padesát korun, od letoška to je podle propočtů města víc než dva tisíce dvě stě. Lidé žijící v typických baťovských půldomcích platili kolem tisíce korun, nově téměř pětinásobek.

Příjem města se sníží o desítky milionů

Po snížení místních koeficientů se v příštích letech sníží příjem města zhruba o šedesát sedm milionů ročně oproti letošku. „Navýšení daně z nemovitosti ze strany vlády nemůžeme ovlivnit, a navíc nám ani nepokrývá konsolidačním balíčkem snížený příjem města. Navrhované snížení tak jde čistě na vrub městského rozpočtu, což ovlivní priority jednotlivých projektů ve střednědobém plánu města,“ upozornil dříve náměstek primátora Miroslav Chalánek (ODS).

Po hlasování zastupitelstva řekl, že nižší výběr daně bude mít na město dopad, ve střednědobém výhledu dle něj přijde v příjmové části o sto milionů. „Zvládneme to, ale bude to mít nějaké dopady. Je férové říct lidem, že seznam priorit budeme muset rozložit v delším čase,“ nechal se slyšet Chalánek.

Opoziční zastupitel Pavel Sekula, který byl dříve členem SPD a organizoval petici a demonstraci za snížení daně, ocenil, že se po snížení dostane Zlín na úroveň dalších měst. „Jsem velice šťastný, že se podařila tato věc. Byla to tvrdá práce, několik měsíců sbírání podpisů. Je vidět, že občanská společnost funguje,“ pochvaloval si ve čtvrtek Sekula. Petici podle něj podepsalo téměř osm tisíc lidí.

S návrhem na snížení daně souhlasil i opoziční zastupitel Čestmír Vančura (Zlín 21). „V argumentaci nám schází jedna věc – vypadává z toho občan. Je potřeba tyto věci do budoucna posuzovat v kontextu toho, jestli si to lidé, kterých se to týká, mohou dovolit. Věcí, které lidé budou muset zvládnout, je najednou víc. Do budoucna bychom neměli zapomenout na to, pro koho tady vlastně jsme. Děkuji všem, kteří zapříčinili, že se daň vrací do rozumné úrovně,“ podotkl Vančura.

Podíl.
Exit mobile version