Aktual.: 6.10.2024 17:16

Halle (Belgie) – Týden poté, co skončil třetí při obhajobě titulu mistra světa na silnici, se stal nizozemský cyklista Mathieu van der Poel světovým šampionem v gravelu. Devětadvacetiletý favorit v Belgii podobně jako v sobotu jeho krajanka Marianne Vosová rozšířil po cyklokrosu a klasické silnici svoji bohatou sbírku o triumf v dalším cyklistickém odvětví. Nejlepší Čech Petr Vakoč byl jednadvacátý.

Van der Poel vyhrál na trati 181,7 km z Halle do Lovaně, jež vedla po štěrkových, polních či lesních cestách a menších silnicích, v sólovém úniku. Ve stoupání necelých 14 km před cílem nastoupil svému poslednímu soupeři Florianu Vermeerschovi z Belgie a dojel v poklidu osamocen do cíle s více než minutovým náskokem. Spurt pětičlenné skupiny o bronz vyhrál další domácí jezdec Quinten Hermans.

„Byl to můj velký cíl, moc jsem si užil zase jinou disciplínu. Jsem šťastný, že se mi podařilo zakončit sezonu takovým způsobem,“ pochvaloval si Van der Poel, šestinásobný mistr světa v cyklokrosu a bývalý mistr Evropy v cross country na horských kolech.

Jako jeden z favoritů startoval na MS bývalý silničář Petr Vakoč, jenž v této stále se více rozvíjející cyklistické disciplíně ovládl celkové pořadí světové série UCI. Na Van der Poela nakonec ztratil přes dvanáct minut a nepřiblížil se nejlepšímu českému výsledku, jímž je osmá příčka Zdeňka Štybara z premiérového gravelového šampionátu v roce 2022.

Cyklistické MS v gravelu v Belgii:

Muži (181,7 km): 1. Van der Poel (Niz.) 4:41:23, 2. F. Vermeersch -1:03, 3. Hermans, 4. Stuyven oba -3:47, 5. G. Vermeersch (všichni Belg.), 6. Swift (Brit.) oba -3:48, …21. Vakoč -12:04, 42. Adel -12:30, 112. Kalojíros (všichni ČR) -25:43.

Podíl.