Komerční prezentace Aktual.: 21.08.2024 17:35

Praha – Se svým životem jsou spokojené téměř tři čtvrtiny Čechů. Velmi spokojeno je 18 procent lidí, spíše spokojeno 53 procent. Nespokojenost vyjádřilo osm procent dotázaných, zhruba pětina veřejnosti je pak v této otázce nerozhodná. Jsou to podobné výsledky jako v únoru. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

„V delším časovém srovnání je vidět mírný pokles spokojenosti oproti roku 2022 a proti přelomu první a druhé poloviny roku 2023,“ uvedli statistici. Loni v polovině roku bylo se svým životem spokojených 77 procent lidí, v roce 2022 to bylo 76 procent.

Spokojenost se zvyšuje s úrovní dosaženého vzdělání nebo s příjmem domácnosti, klesá naopak s věkem. „Podle politické orientace při posunu od levice k pravici z hlediska sebezařazení na pravolevé škále spokojenost roste,“ podotkli statistici. Spokojenější jsou voliči vládních stran, naopak méně spokojeni jsou voliči hnutí SPD.

Vyšší spokojenost panuje mezi lidmi v Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji, naopak hůře svůj život hodnotí obyvatelé Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje, tedy regionů s nejvyšší nezaměstnaností. „Z hlediska rodinného stavu jsou méně spokojení ti, kdo jsou rozvedení, naopak spokojenějšími jsou lidé doposud svobodní nebo vdané ženy a ženatí muži,“ dodali statistici.

Průzkum se uskutečnil od 15. března do 2. června a zúčastnilo se ho 951 lidí.

 

Podíl.
Exit mobile version