Komerční prezentace Aktual.: 9.10.2024 14:34

Praha – Zachytit ve vzduchu nepřátelské drony do sítě a bezpečně s nimi přistát na určeném místě dokáže nový robotický systém Eagle.One s umělou inteligencí, který dnes na pražském Císařském ostrově představila Fakulta elektrotechnická Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). Systém má sloužit k ochraně kritické infrastruktury před útoky dronů. ČVUT ho vyvíjela ve spolupráci s firmou EAGLE.ONE a spinoutem Fly4Future. Technici systém navrhli pro použití na letištích, v elektrárnách, věznicích nebo při ochraně osob.

„Systém Eagle.One posouvá hranice robotiky. Díky vylepšenému vnímání prostoru a akceleraci dokáže zachytit i velmi agilní drony. Náš robot dosahuje rychlosti až 100 kilometrů za hodinu a díky vylepšenému vnímání prostoru a akceleraci se dostává na hranice současné robotiky,“ uvedl vedoucí vývojového týmu Martin Saska. Podle něj zvládne dron díky pokročilému senzorickému systému včetně kamer lapit rychle letící cíle i po nepředvídatelných trajektoriích.

Inovací u Eagle.One je využití umělé inteligence, která umožňuje robotovi plánovat optimální trajektorii pro zachycení dronů bez zásahu člověka. Algoritmy dokáží vyhodnotit data z tisíců hodin simulací. Systém také umožňuje dronu chytit nepřátelský dron do sítě bez rizika výbuchu, což je výhodné například při přenášení výbušnin. Oproti předchozí verzi umožňuje neomezený počet odchytů a dokáže lovit drony o hmotnosti až 20 kg ve výškách několika kilometrů.

Eagle.One je připraven na okamžitý zásah díky mobilnímu hangáru, ve kterém je umístěn v pohotovostním režimu. Ochrana perimetru je zajištěna pomocí technologie, která detekuje podezřelé objekty a aktivuje dron za několik sekund.

Zájem o tento systém je celosvětový a firma očekává, že současné objednávky bude schopna uspokojit až v příštím roce. Další rozvoj systému, včetně finanční podpory, projednával Saska při nedávné návštěvě ve Spojených státech, kde byl součástí delegace prezidenta ČR Petra Pavla.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Fakulta elektrotechnická ČVUT vznikla v roce 1950. V dnešní době se skládá ze 17 kateder.

Podíl.
Exit mobile version