Aktualizace: 7.05.2024 11:28

Szeged (Maďarsko) – Čtyři české ženské lodě budou ve středu a ve čtvrtek usilovat v maďarském Szegedu o účast na olympijských hrách v Paříži. Z evropské dodatečné kvalifikace postoupí dvě závodnice v individuálních kategoriích a vítězky deblů. Česko má zatím pod pěti kruhy jistá místa v mužské kánoi i kajaku na 1000 metrů a deblkajaku a deblkánoi mužů na 500 metrů. Jmenovitá nominace by se měla uzavřít po Světovém poháru v Szegedu, který od pátku do neděle naváže na olympijskou kvalifikaci.

Reprezentační trenér Pavel Hottmar považuje dodatečnou kvalifikaci tradičně za extrémně obtížnou. „Je to jediná náhradní šance pro sportovce, kteří z mnoha různých důvodů neuspěli na loňském mistrovství světa v Duisburgu,“ řekl v nahrávce pro média. Postup ale nepovažuje předem za ztracený. „Dokud nebude po závodech, tak má šanci vybojovat Paříž všech šest našich děvčat. Holky se v posledních letech zlepšují, a když předvedou to nejlepší, co dovedou, a k tomu budeme mít sportovní štěstí, tak je všechno možné,“ doplnil.

O olympijské hry bude na pětistovce bojovat kajakářka Anežka Paloudová, která by ráda v Paříži doplnila svého partnera Josefa Dostála. „Uspět bude extrémně náročné, protože to závodní pole v Evropě je neskutečně našlapané. Ale myslím si, že ve chvíli, kdy se mi podaří prodat vše, co mám natrénováno, tak šance být do druhého místa tam je,“ uvedla.

Deblkajak pojede ve složení Kateřina Zárubová, Barbora Betlachová. Na první pohled nejsnazší cestu na olympiádu má deblkánoe Kamila Šímová, Martina Malíková, protože do dodatečné kvalifikace nastoupí v této kategorii jen čtyři lodě. „Šance je přesně 25 procent. A se stoprocentní jistotou můžu říct, že větší šance jsem nikdy neměla,“ řekla čtyřiadvacetiletá Malíková. „Pokusíme se vyhrát, abychom se dostaly na olympijské hry. Šance je vždycky. Snad jsme makaly pořádně a klapne to,“ dodala sedmnáctiletá Šímová.

Mezi kanoistkami se na olympijské dvoustovce pokusí uspět Denisa Řáhová. „Bude to hodně těžké, všechny soupeřky jsou na vysoké úrovni. Některé jsem ještě nepředjela. Taky vůbec netuším, jak pojedou soupeřky z Ruska a Běloruska, kterým povolili start na olympijských hrách a dlouho proti nim nikdo nezávodil,“ přemítala třiadvacetiletá česká reprezentantka.

Na loňském mistrovství světa v Duisburgu vyjeli olympijské kvóty pro Česko kajakář Josef Dostál, deblkajak Jakub Špicar, Daniel Havel a kanoista Martin Fuksa na singlu i společně s bratrem Petrem na deblu. Všichni budou závodit na Světovém poháru v Szegedu a mohou potvrdit svou nominaci na OH. „Věřím, že borci, kteří vyjeli místa pro Paříž, budou v pohodě, budou zdraví a žádná komplikace a překvapení se neobjeví. Dubnový (nominační) závod v Račicích ukázal, že nikdo další neudělal od minulé sezony tak velký výkonnostní skok, aby měl v Paříži větší šanci na úspěch než naše loňská top pětka,“ komentoval Hottmar situaci kolem olympijské nominace.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.