Aktual.: 20.09.2024 13:44

Praha – Policie dopadla aktivistu Jaroslava Popelku, který si má odpykat dva měsíce odnětí svobody v souvislosti s výzvou ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). Pátrání po muži vyhlásili policisté poté, co nenastoupil do vězení. V databázi hledaných lidí byl od srpna.

„Odsouzený J. P. byl na základě příkazu k dodání do výkonu trestu dodán Policií ČR do výkonu trestu,“ sdělila na dotaz ČT mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová.

Popelka vyzýval ke stržení ukrajinské vlaky loni v březnu na protivládní demonstraci v Praze. Soudy mu za podněcování uložily vedle čtyřměsíčního podmíněného trestu také zákaz pobytu na území hlavního města, a to na rok a půl. Tento zákaz porušil, za což ho soudy letos v červnu poslaly na dva měsíce do vězení.

Obžalobu ohledně vlajky Popelka odmítal. Trval na tom, že se dopustil nanejvýš přestupku. Podle soudu ale musel vědět, že nabádá k chování, které nelze spáchat jinak než násilně.

Soud může uložit trest zákazu pobytu na jeden rok až deset let za úmyslný trestný čin, a to pokud to vyžaduje „se zřetelem na dosavadní způsob života pachatele a místo spáchání činu“ ochrana veřejného pořádku, rodiny, zdraví, mravnosti nebo majetku. Trest se nesmí vztahovat na místo nebo obvod, v němž má pachatel trvalý pobyt.

Podíl.