Aktualizace: 28.06.2024 00:02

Praha – Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejní další zpřesněné údaje o vývoji tuzemské ekonomiky v prvním čtvrtletí. Podle posledních údajů z konce května se hrubý domácí produkt (HDP) meziročně zvýšil o 0,2 procenta, proti předchozímu čtvrtletí vzrostl o 0,3 procenta. Hospodářský výkon táhla zejména spotřeba domácností a zahraniční poptávka, negativně se projevil pokles investic.

Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly mezičtvrtletně o 0,9 procenta a meziročně o 2,5 procenta. Investice klesly ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 2,7 procenta, proti předchozímu čtvrtletí se snížily o 7,9 procenta. Podle analytiků dosavadní údaje ukazují, že česká ekonomika sice roste, ale její oživení je pomalejší, než se očekávalo.

ČSÚ dnes také zveřejní kompletní revizi údajů o HDP od roku 1990. Revize by neměla ovlivnit tempa růstu či poklesu HDP, změní se ale hladina nominálního HDP. V důsledku toho se změní míra zadlužení Česka i deficit veřejných financí vztažený k HDP. Statistici v minulosti přistoupili ke kompletním revizím údajů o HDP v letech 2014 a 2020. Stejně jako nyní byly součástí koordinovaného postupu v Evropské unii.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.