Komerční prezentace Aktual.: 23.10.2024 11:40

Praha – Na výzkum se v Česku vloni vynaložilo 139,7 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 4,8 procenta. Ve vztahu k hrubému domácímu produktu (HDP) ale meziročně výdaje klesly, a to z 1,89 procenta v roce 2022 na 1,83 procenta v loňském roce. Průměr EU v podílu výdajů na výzkum HDP se v letech 2020 až 2022 pohyboval okolo 2,3 procenta, šest států překonává unijní průměr. Český statistický úřad (ČSÚ) o tom dnes informoval na tiskové konferenci. Počet pracovníků ve výzkumu a vývoji podle něj poslední tři roky stagnuje.

Veřejné zdroje podpořily výzkum v Česku 50,1 miliardy korun. Podpora z veřejných zdrojů vzrostla meziročně o 0,5 procenta. Na domácí zdroje připadalo 41,8 miliardy korun, ze zahraničních dotací byla čerpána podpora ve výši 8,3 miliardy korun. „Na vládní a vysokoškolský sektor připadlo z celkové částky 42,1 miliardy korun, podnikový výzkum získal 6,9 miliardy a zbylých 1,1 miliardy putovalo na výzkum v soukromých neziskových institucích,“ uvedl ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ Martin Mana.

V podnikatelském sektoru byly ve výzkumu a vývoji vynaloženy 90,4 miliardy korun, což odpovídá dvou třetinám výdajů na vývoj v ČR. Meziročně se výdaje na výzkum v podnicích navýšily téměř o pět miliard korun. Ve vládním a vysokoškolském sektoru se výdaje zvýšily o 700 milionů korun. Celkem se v obou sektorech vynaložilo na výzkum 48 miliard korun, z čehož 25 miliard korun do přírodních věd.

V podnikovém sektoru nejvíce výdajů vynaložily podniky pod zahraniční kontrolou, odkud putovalo na výzkumné činnosti 58,9 miliardy korun, což je o 4,4 miliardy korun více než v roce 2022. Nejvíce takových podniků má vlastníka v Německu nebo ve Spojených státech.

„Firmy s německým vlastníkem vynaložily loni v Česku na výzkum a vývoj 21 miliard korun, přičemž nejdůležitějším odvětvím byl automobilový průmysl. Americké firmy investovaly na území Česka především do výzkumu informačních technologií, a to 19 miliard korun,“ řekl Marek Štampach z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Za poslední tři roky se situace s počtem pracovníků téměř nezměnila. Loni bylo v sektoru výzkumu a vývoje 122.900 zaměstnanců. V přepočtu na plné úvazky se jednalo o 85.500 lidí, z nichž 60 procent pracovalo v podnicích, 23 procent ve vysokoškolském sektoru a 16 procent ve vládním sektoru. Dlouhodobě je ve výzkumu a vývoji nízký podíl žen a pohybuje se kolem 30 procent. Průměr EU je více než 35 procent, některé východní státy Evropy se blíží i k 50 procentům.

Podíl.
Exit mobile version