Aktualizace: 12.02.2024 19:44

Praha – Česko čeká zatažený týden s přeháňkami a s nadprůměrnými denními teplotami, které vystoupají až ke 13 stupňům Celsia. V polovině týdne bude ale v noci mrznout. Místy hrozí náledí a námraza, informoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v týdenní předpovědi počasí. V následujících týdnech se ochladí. Teploty ale neklesnou pod hodnoty běžné v této části roku, naopak mohou být i nadprůměrné, vyplývá z měsíčního výhledu meteorologů.

V úterý čeká Česko oblačná až polojasná obloha s ojedinělými srážkami. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi čtyřmi stupni a nulou. Přes den bude mezi šesti a deseti stupni Celsia. Nejchladnější bude noc na středu, kdy teploty klesnou až na minus čtyři stupně. Mrznoucí mlhy se mohou na komunikacích místy měnit na námrazu. Přes den se ale teploty opět vyšplhají až na deset stupňů.

Oblačný ráz počasí s občasnými mlhami a teplotami mezi šesti až 13 stupni přetrvá do konce pracovního týdne. Od víkendu se začne mírně ochlazovat. V noci bude kolem nuly. Na horách začne opět sněžit.

V následujících týdnech se ochladí. „Ve srovnání s dlouhodobým normálem však zůstanou teploty stále průměrné až nadprůměrné,“ uvedl ČHMÚ v dnes zveřejněném měsíčním výhledu počasí. Minimální teploty se v nížinách budou držet většinou lehce nad nulou, občas mrznout bude od středních poloh. Hlouběji pod bod mrazu klesnou pouze při přechodně zmenšené oblačnosti. Nejvyšší odpolední teploty budou nejčastěji mezi pěti až deseti stupni, krátkodobě může být až kolem 12 stupňů Celsia.

Průměrné až mírně nadprůměrné bude období do 10. března i srážkově. Převažovat bude v příštích čtyřech týdnech déšť, sněžit má většinou až od vyšších poloh. „Nejpravděpodobnějším obdobím pro výskyt sněhových srážek v nižších polohách bude období poslední únorové dekády a počátku března,“ uvádí ČHMÚ.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.