Írán se podle nejmenovaného zdroje z Bílého domu bezprostředně chystá zaútočit na Izrael balistickou raketou. Na svých internetových stránkách o tom informovala americká televize CNN. Obdobnou zprávu přinesla i další americká média. Washington podle nejmenovaných představitelů upozornil Teherán, že přímý vojenský útok na Izrael bude mít pro Írán závažné důsledky. Podle izraelských zdrojů listu The New York Times se útok očekává v „příštích hodinách“.

„Spojené státy mají náznaky, že se Írán bezprostředně chystá odpálit balistickou raketu proti Izraeli,“ cituje CNN nejmenovaného činitele. Spojené státy podle něj konají přípravy s cílem bránit Izrael. Také mluvčí izraelské armády podle agentury Reuters řekl, že regionální velitelství americké armády CENTCOM je na hrozbu ze strany Íránu připravené.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že jeho země vede „kampaň proti íránské ose zla“. Vyzval obyvatele, aby respektovali bezpečnostní nařízení civilní obrany a záchranných složek, a doplnil: „Společně budeme bojovat a společně zvítězíme.“

Americké velvyslanectví v Izraeli nařídilo všem zaměstnancům americké vlády v zemi, na Západním břehu a v Pásmu Gazy, aby se do odvolání uchýlili na bezpečné místo.

Írán útočil již v dubnu

Íránský raketový útok na Izrael by mohl být stejně velký nebo případně ještě větší než úder z letošního dubna, řekl agentuře Reuters nejmenovaný americký činitel. Při prvním přímém útoku Íránu proti Izraeli Teherán a jeho spojenci v regionu podle izraelské armády nasadili 120 balistických střel či třicet střel s plochou drahou letu. Šlo tehdy o reakci na útok na íránský konzulát v Damašku. Izrael se k němu sice nepřihlásil, předpokládá se ale, že je za něj zodpovědný.

Podle zdrojů NYT se očekává, že i nyní Írán do útoku nasadí drony a různé střely. Údajně ho zacílí na tři izraelské vojenské základny či velení tajných služeb nacházející se severně od Tel Avivu, které už bylo evakuováno.

Napětí mezi Izraelem a Íránem v posledních dnech výrazně stouplo v důsledku rozsáhlých izraelských akcí proti teroristickému hnutí Hizballáh v Libanonu. Írán tuto militantní skupinu podporuje politicky i vojensky.

Izrael v noci na úterý zahájil pozemní operaci proti Hizballáhu v jižním Libanonu.

Podíl.