Komerční prezentace Aktual.: 2.10.2024 02:08

Londýn – Bývalý britský premiér Boris Johnson porušil protokol a zvyklosti, když se ve svých memoárech rozepsal o zdravotním stavu královny Alžběty II.. Uvedl to v úterý server stanice CNN. Podle Johnsona královna před smrtí trpěla rakovinou kostí. Buckinghamský palác informaci nekomentoval.

„Věděl jsem zhruba rok či o něco déle, že měla nějakou formu rakovinu kostí, a její doktoři se obávali, že by se kdykoliv její stav mohl prudce zhoršit,“ uvedl Johnson ve své memoárové knize. V ní mimo jiné popisuje i poslední osobní setkání s královnou, jejíž mysl byla podle Johnsona „nedotčená nemocí“.

Johnson je vůbec prvním vysokým vládním činitelem, který se vyjádřil k možným příčinám smrti královny Alžběty II. Ta zemřela dva dny poté, co Johnson rezignoval na premiérský post, který zastával od roku 2019.

Johnsonova kniha vyjde 10. října, některé úryvky však zveřejňuje v předstihu bulvární deník Daily Mail. Zveřejněné úryvky Buckinghamský palác, jak je zvykem, nekomentoval. Královna na sklonku svého života udržovala maximální soukromí nad svým zdravotním stavem. To respektovali i její spolupracovníci.

Jiný postup zvolili král Karel III. a princezna Kate, kteří se letos rozhodli informovat veřejnost o tom, že se léči s rakovinou.

Podíl.
Exit mobile version