Aktual.: 18.09.2024 18:09

Bratislava – Slovensko má za to, že členství Ukrajiny v NATO by vytvářelo další konflikty, řekl dnes novinářům slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár po schůzce se svým ukrajinským kolegou Andrijem Sybihou. Ten naopak míní, že vstup jeho země do Severoatlantické aliance je zárukou míru.

Podle Blanára nemá nynější konflikt na Ukrajině vojenské řešení a Bratislava je pro hledání mírového řešení v co nejbližší době. Vlády Slovenska a Ukrajiny chystají na říjen další společnou schůzku.

Nynější slovenská vláda, která po svém loňském nástupu do úřadu zastavila ze státních zásob vojenské dodávky Kyjevu bránícímu se od února 2022 ruské ozbrojené agresi, hodlá podle Blanára pokračovat v humanitární pomoci napadené zemi.

Bratislava podporuje ambice Kyjeva na členství v EU, s Ukrajinou se ale liší v názoru na její začlenění do NATO. „Členství v NATO bude vytvářet další konflikty, ale respektujeme právo Ukrajiny, kam chce směřovat,“ řekl Blanár po schůzce se Sybihou, které se zúčastnil i slovenský premiér Robert Fico.

„Jsem přesvědčen, že cesta Ukrajiny do NATO je v zájmu obou našich zemí. Je to záruka stability. Členství Ukrajiny v NATO povede k míru,“ reagoval Sybiha.

Šéf ukrajinské diplomacie potvrdil, že na druhý mírový summit hodlá Kyjev pozvat i zástupce Ruska. Prvního summitu letos v červnu ve Švýcarsku se ruští představitelé nezúčastnili.

Slovensko by podle Blanára uvítalo, pokud by Ukrajina zachovala tranzit ruské ropy a zemního plynu přes své území. Kyjev koncem června uvalil na ruskou ropnou společnost Lukoil sankce a znemožnil podniku využívání ropovodu Družba, který vede přes ukrajinské území a zásobuje ropou rafinerie v Maďarsku a na Slovensku. Maďarská firma MOL minulý týden oznámila, že uzavřela dohody o přepravě ropy touto trasou přes Bělorusko a Ukrajinu. V případě tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy zase příslušná dohoda vyprší na konci letošního roku. Kyjev opakovaně uvedl, že ji nemá v úmyslu prodlužovat.

Blanár potvrdil připravovanou schůzku členů vlád a Ukrajiny, která je plánována na 7. října v ukrajinském Užhorodu. Letos v dubnu členové obou kabinetů jednali na Slovensku. Tehdy se dohodli na posílení energetických propojení svých zemí, novém železničním spojení i modernizaci společného hraničního přechodu.

Podíl.