Aktualizace: 29.03.2024 14:19

Peking – Čínská technologická společnost Huawei Technologies loni zaznamenala největší růst za poslední čtyři roky. Čistý zisk meziročně zvýšila o 144,5 procenta na 87 miliard jüanů (282,5 miliardy Kč). Firma se zotavuje z amerických sankcí, dařilo se hlavně spotřebitelskému segmentu a vyšší byl i příjem z nových činností, jako jsou komponenty pro chytrá auta, uvedla dnes firma.

Tržby loni proti předchozímu roku vzrostly o 9,63 procenta na 704,2 miliardy jüanů. Největší podíl měl na tom spotřebitelský segment, který vzrostl o 17,3 procenta na 251,49 miliardy jüanů. Firma sice údaje o spotřebním segmentu nerozdělila, ale tento segment zahrnuje její podnikání v oblasti telefonů, které v loňském roce zažilo renesanci, když se společnost vrátila na hlavní trh smartphonů páté generace (5G) s modelem Mate 60. Podle agentury Reuters se jí tak zřejmě podařilo překonat omezení zavedená ze strany Spojených států.

Spojené státy od roku 2019 firmě omezily přístup k americkým technologiím. Obvinily ji, že představuje bezpečnostní riziko, což Huawei odmítá.

Loňský rok znamenal pro společnost třetí růstový rok v řadě poté, co se v roce 2021 tržby propadly téměř o třetinu. Tehdy Huawei začala vyčerpávat zásoby čipů. Tržby ale zůstávají pod maximem z roku 2020, kdy dosáhly 891,3 miliardy jüanů.

Zatímco hlavní činnost společnosti v oblasti infrastruktury zůstala stabilní, její cloudové podnikání vzrostlo o více než pětinu. Vykázalo tak příjmy 55,3 miliardy jüanů.

Významný růst, i když z nižší srovnávací základny, zaznamenal také čtyři roky starý byznys Huawei v oblasti softwaru a komponentů pro chytrá auta. Meziročně vzrostl o 128,1 procenta na 4,7 miliardy jüanů.

„Za poslední roky jsme toho prožili hodně. Ale přes jednu výzvu za druhou se nám dařilo růst,“ uvedl předseda představenstva Kchen Chu.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.