Horizont ČT24: Čína posiluje vliv (zdroj: ČT24)

Čína posiluje vliv v jihovýchodní Asii. S Vietnamem plánuje podepsat nové dohody o podpoře obchodu i stavbě železnic. V Kambodži zase čínské státní firmy asistují s ambiciózním projektem skoro za jednu a tři čtvrtě miliardy dolarů (asi 40 miliard korun). Nový průplav má propojit hlavní město Phnom Penh s mořem. Megastavba ale vyvolává obavy, že poškodí životní prostředí, a dokonce ovlivní celosvětovou potravinovou bezpečnost.

Skoro 45 let žije chudá vdova Sok Kuen nedaleko hlavního kambodžského přístavu na Mekongu. Teď ale bude muset svoji skromnou chýši opustit. Stojí v cestě obřímu a kontroverznímu projektu, kterým je nový průplav.

„Nejvíc mě trápí, že se budu muset přestěhovat. Doufám, že mi vláda dá aspoň patřičné odškodné,“ říká obyvatelka přístavu u Phnom Penhu.

Vládě na monstrózní stavbě záleží. Premiér slavnostně zahájil projekt výrazného zvětšení stávajícího kanálu na začátku srpna. Sto metrů široký, 5,5 metru hluboký a 180 kilometrů dlouhý průplav spojí kambodžský přístav v Thajském zálivu s hlavním uzlem na asijském veletoku. Cenu díla pod vedením čínských státních firem úřady odhadují v přepočtu na více než 38 miliard korun.

Sinolog Ondřej Klimeš připomněl, že vztahy režimů v Kambodži a Číně trvají už desítky let, kromě ekonomických vazeb se jedná o politickou a bezpečnostní spolupráci. Peking podle něj například využívá kambodžské námořní základny. Dalším velkým infrastrukturním projektem tak Čína Kambodžu upevňuje ve sféře svého vlivu.

„Tímto průplavem můžeme přepravovat náklad z našeho sladkovodního přístavu na naše pobřeží, aniž bychom museli proplouvat přístavy jiné země,“ slibuje si od obřího projektu místopředseda kambodžské vlády Syn Sun Čanthol.

Kambodža věří, že se Vietnamu nově vyhne až 70 procent nákladních lodí. Sousední stát se přitom nebojí jen odklonu plavidel a z něho vycházejících ztrát příjmů, ale i vlivu na ekosystém veletoku.

Voda může odplavit živiny

„Mekong je důležitou potravinovou oblastí nejen pro obyvatele v jeho okolí, ale z celého světa. Tento průplav to změní,“ tvrdí ředitel programu pro jihovýchodní Asii ze Stimsonova centra Syn Brian Eyler.

Mekong je největším sladkovodním lovištěm ryb na světě. Jeho naplaveniny navíc vytvářejí jednu z nejúrodnějších zemědělských oblastí planety. Voda odváděná do průplavu by ale mohla s sebou vzít i tyto na živiny vzácné usazeniny a zásadně ohrozit pěstování rýže. Jen loni se přitom Vietnam na celosvětovém exportu této plodiny podílel 15 procenty. Většina z více než osmi milionů tun vyvezené rýže pocházela právě z delty Mekongu.

„Ve Vietnamu panuje několik obav. Nejen kvůli dopadům na životní prostředí v deltě Mekongu, ale také kvůli dlouhodobějším dopadům na kambodžsko-vietnamské vztahy,“ dodává Nguyen Khac Giang z Yusof Ishak Institutu v Singapuru.

Oba státy mají pohnutou společnou historii. Hanoj proto vystupuje opatrně, aby to nevypadalo, že se snaží narušovat suverenitu Phnom Penhu a pobouřit Peking. Vietnam stavbu veřejně nekritizuje. Zatím pouze souseda žádá, aby mu poskytl všechny informace. Kambodža veškerou kritiku odmítá a její premiér hodlá průplav dokončit za každou cenu. Hotový by měl být za čtyři roky.

Podíl.
Exit mobile version