Komerční prezentace Aktual.: 1.10.2024 12:18

Praha – Polostátní společnost ČEZ se zapojí do vývoje nového typu paliva pro reaktory v jaderné elektrárně Temelín. Skupina se na tom dohodla s francouzskou společností Framatome, se kterým nyní uzavřela memorandum o porozumění. Cílem spolupráce bude zvyšování efektivity a bezpečnosti paliva. Informovala o tom dnes společnost ČEZ v tiskové zprávě. Framatome je spolu s Westinghouse v současnosti dodavatelem paliva do Temelína.

„Je to pro nás další krok ve vývoji paliva s cílem zajistit bezpečný, spolehlivý a nepřerušovaný provoz jaderných elektráren využívající reaktory VVER v České republice i mimo ni,“ uvedl výkonný viceprezident divize paliv ve společnosti Framatome Lionel Gaiffe.

V současné době je v EU v provozu 19 tlakovodních reaktorů VVER, z toho čtyři reaktory VVER o výkonu 1000 MW v České republice a Bulharsku a 15 reaktorů VVER o výkonu 440 MW v České republice, Finsku, Maďarsku a na Slovensku.

„Prvním klíčovým krokem k posílení energetické bezpečnosti České republiky bylo zajištění dodávek paliva a zvýšení počtu dodavatelů paliva. Dalším krokem je spolupráce se společností Framatome na vývoji nového paliva. Skupina ČEZ se dlouhodobě zaměřuje na zvyšování bezpečnosti a efektivity svých jaderných elektráren a zároveň na zajištění jejich provozu po dobu minimálně 60 let,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize jaderné energetiky Skupiny ČEZ Bohdan Zronek.

Framatome je globálním výrobcem jaderného paliva, který dodává palivo do více než 200 tlakovodních a varných reaktorů po celém světě. V současnosti pracuje na vlastním návrhu paliva pro reaktory VVER 1000. Společnost má tři výrobní zařízení pro výrobu jaderného paliva ve Francii, Německu a Spojených státech.

Podíl.
Exit mobile version