Aktual.: 19.09.2024 10:51

Praha – Společnost ČEZ Distribuce evidovala ráno bez dodávek elektřiny zhruba 31.000 odběratelů, v řadě případů ale čeká na to, až si vlastníci zaplavených domů nechají zkontrolovat elektroinstalaci. ČTK to dnes řekla mluvčí firmy Soňa Holingerová. V terénu jsou stále stovky pracovníků, v noci se jim podařilo připojit přes 50 trafostanic, bez elektřiny jich zůstává asi 400, uvedla mluvčí. Ničivé povodně po vytrvalém dešti zasáhly zejména Moravskoslezský kraj a sever Olomouckého kraje.

Největší problémy s dodávkami energií zůstávají podle Holingerové v oblasti Krnova, Bohumína či v Mikulovicích na Jesenicku. Na nejpostiženější místa firma přesouvá pracovníky z jiných lokalit, aby pomáhali kolegům s čištěním a vysoušením zařízení. „Nyní máme 406 distribučních trafostanic bez elektřiny, od středečního večera se podařilo připojit přes 50 trafostanic,“ řekla mluvčí.

Distribuce ČEZ je podle mluvčí na řadě míst připravena obnovit dodávky, čeká ale na kontrolu záplavami zasažených objektů. „Je to kvůli bezpečnosti a ochraně životů,“ zdůraznila mluvčí. Postup při obnově dodávek elektrické energie po povodních je k dispozici na webu ČEZ Distribuce.

Rozsáhlé záplavy sužují Česko od konce minulého týdne. Co se týče omezení dodávek elektrického proudu, byla situace zřejmě nejhorší v neděli ráno, kdy bylo v Česku kvůli nepříznivému počasí bez proudu 260.000 domácností. Pracovníci Distribuce ČEZ vyjížděli od 13. září k více než 3000 událostem, dispečink firmy evidoval přes 6300 událostí v souvislosti s nepříznivým počasím a záplavami, dodala mluvčí.

Podíl.