Komerční prezentace Aktual.: 12.09.2024 00:01

Valencie – Čeští tenisté prohráli úvodní utkání skupinové fáze Davisova poháru s domácím Španělskem 0:3 a navíc mají na marodce jedničku Tomáše Macháče. Jiří Lehečka nejprve podlehl ve Valencii Robertu Bautistovi 6:7 a 4:6, Macháč poté vzdal duel s Carlosem Alcarazem za stavu 7:6, 1:6 kvůli křeči v noze. Bodu se nedočkali ani Jakub Menšík s Adamem Pavláskem ve čtyřhře, s Alcarazem a Marcelem Granollersem prohráli 7:6, 3:6, 6:7. Výběr kapitána Jaroslava Navrátila si tak zkomplikoval boj o postup do čtvrtfinále.

České hráče čeká ve čtvrtek duel proti Austrálii, v sobotu pak zakončí skupinu s Francií. Do čtvrtfinále postoupí dva nejlepší týmy. Španělé oplatili Čechům loňskou porážku ze skupiny (0:3).

Macháč měl duel proti světové trojce a čtyřnásobnému grandslamovému vítězi Alcarazovi dobře rozehraný. V prvním setu smazal manko brejku z úvodního gamu, až do konce sady se opíral o servis a v tie-breaku zvítězil 7:3.

Ve druhé sadě ale začal mít osmifinalista nedávného US Open potíže s pohybem, od stavu 1:1 přišel o pět gamů za sebou a Alcaraz srovnal. Macháč ještě zahájil třetí sadu, ale noha ho limitovala. Poté, co v úvodní hře spadl při vybírání prohozu u sítě na zem, kapitán Navrátil ho stáhl z kurtu.

„Bylo vidět, že Tomáše začaly sužovat bolesti lýtka. Po zápase nám potvrdil, že to byly křeče, které mu z lýtka prostupovaly do celé nohy. Jejich vinou nebyl poté schopný udělat ani krok. Teď je na oficiální ošetřovně a v péči místních doktorů. Čekáme, jaké budou další zprávy, co s ním bude a jak to s ním vypadá,“ řekl České televizi mluvčí týmu Karel Tejkal.

Dvaadvacetiletý Lehečka ztratil duel s 62. hráčem světa Bautistou za hodinu a 50 minut. O čtrnáct let staršímu soupeři podlehl i potřetí. Sice ho přehrál na vítězné míče 29:12, doplatil ale na 27 nevynucených chyb. Nepomohlo mu ani 10 es. „Jeho hra byla celkově strašně nepříjemná. Připravil se na to, co chtěl hrát velice dobře. Nutilo mě to hledat svůj komfortní tenis. Nutilo mě to dělat hodně vynucených chyb, což mě mrzí,“ řekl Lehečka.

„Věděl jsem, že on je jedním ze Španělů, kterým tento povrch nesmírně sedí. Má rád, když míček moc nevyskočí. Dostával mě do pozice, že jsem nemohl moc útočit z vysokých míčů, na což jsem zvyklý. Znamenalo to, že jsem dělal moc chyb. Nemám se na co vymlouvat, dnes jsem byl horší,“ doplnil.

Rodák z Mladé Boleslavi neudržel v prvním setu vedení 2:0. V tie-breaku ztratil prvních šest míčků a prohrál 1:7. Ve druhé sadě Lehečka zaostával už 2:5. Přestože odvrátil v osmé hře mečbol a snížil, za stavu 4:5 si Bautista při vlastním podání vypracoval další dvě šance zápas ukončit. Druhou využil.

V závěru dne neuspěli v deblu ani Menšík s Pavláskem. První set proti Alcarazovi s Granollersem sice získali v tie-breaku, od druhého setu se jim ale nedařilo prolomit servis soupeřů. Španělský pár nejprve po brejku ve čtvrté hře vývoj srovnal a ve třetím setu dotáhl zápas do zkrácené hry. Tu ovládl poměrem 7:2.

Tenisový Davisův pohár – skupina B ve Valencii:

Španělsko – Česko 3:0

Bautista – Lehečka 7:6 (7:1), 6:4, Alcaraz – Macháč 6:7 (3:7), 6:1, skreč., Alcaraz, Granollers – Menšík, Pavlásek 6:7 (2:7), 6:3, 7:6 (7:2).

Podíl.
Exit mobile version