Aktualizace: 25.06.2024 13:20

Molunat (Chorvatsko)/Praha – Tým českých potápěčů u břehů Chorvatska identifikoval vrak německé ponorky U72 z první světové války. Jeho poloha byla sice známá, nebylo nicméně jasné, o jaké plavidlo se jedná. V roce 2019 chorvatští potápěči chybně označili tento vrak jako německou ponorku UC24. ČTK to dnes sdělili zástupci Czech Diving Teamu, kteří se k vraku potápěli.

„Po prostudování historických materiálů a prvních ponorech v roce 2022 a 2023 se týmu českých technických potápěčů z Czech Diving Teamu podařilo v červnu 2024 tuto ponorku správně identifikovat a s naprostou jistotou prohlásit, že se jedná o německou minonosnou ponorku U72,“ uvedla v prohlášení skupina, která je složena z potápěčů, historiků a dokumentaristů.

Plavidlo vyrobené v Hamburku bylo spuštěno na vodu v roce 1915. Potopila ho vlastní posádka na sklonku první světové války v říjnu 1918 poblíž letoviska Molunat, které se nachází nedaleko vjezdu do Boky Kotorské. Ta tehdy představovala důležitou vojenskou základnu Rakouska-Uherska.

Vrak v hloubce 85 metrů je jediným nalezeným a identifikovaným vrakem ponorky typu UE-I. Jde o 56,8 metru dlouhou ponorku vybavenou dvěma torpédomety a dvěma palubními děly. Sloužilo na ní 32 námořníků. Během první světové války potopila 21 lodí.

Czech Diving Team své závěry, že jde o ponorku U72, opírá především o údaj z měření délky plavidla: zatímco ponorka UC24 je dlouhá 49,35 metru, ponorka U72 56,8 metru. Potápěči našli a očistili dva torpédomety, které jsou atypicky umístěné vpředu na levoboku a vzadu na pravoboku. Pouze ponorky tohoto typu UE-I měly takto rozmístěné torpédomety.

Na identifikaci Czech Diving Team spolupracoval s historiky z Německa a Rakouska.

 

Podíl.