Čeští zemědělci dnes protestují na hranicích se Slovenskem, Polskem a Německem a také v ulicích velkých měst. Vyrazit podle Agrární komory mělo více než 2000 kusů zemědělské techniky. Akce má být spíše symbolická. Prezident Agrární komory Jan Doležal ale nevyloučil, že na některých místech mohou být hranice dočasně zablokované, což se stalo na příklad v Hodoníně.

Protesty zemědělců na hranicích 22. 2. 2024. | Foto: Profimedia.cz

Aktualizovat reportáž

11:34

Farmáři z Plzeňského kraje protestují na Domažlicku u hranic s Německem proti politice EU. U přechodu Folmava jede zhruba dvacetikilometrovou rychlostí kolona o délce asi 1,5 km. Vepředu i vzadu má blikající vozy včetně policejních. Na hraničním přechodu se připojili Němci, kteří ale nepřijeli s traktory, ale jen ve 25 osobních a terénních vozech. Kolona teď směřuje od Folmavy na kruhový objezd u Draženova, kde se otočí, pojede zpět na hraniční přechod, odkud se vozy rozjedou zpět do svých farem.

„Spolupráce s policií je perfektní, nikde na trase zatím nebyly žádné problémy,“ řekl ředitel domažlické Agrární komory (AK) Ludvík Jírovec. Kolona jede plynule a nikde nestojí. „Němci nakonec traktory nevzali, aby to tady ještě více nezhoršili. Jedou ve 20 až 25 autech. Přijel i zástupce německého zemědělského svazu a jedou v koloně mezi našimi vozy,“ řekl Jírovec. Na hraničním přechodu Folmava není plánována žádná blokáda ani proslovy. „Jenom se rozloučíme, abychom neblokovali transport,“ uvedl.

11:30

Na shromáždění v Hodoníně promluvili místopředseda slovenské agrární komory Andrej Gajdoš, prezident české Agrární komory Jan Doležal i zástupkyně agrární komory z Maďarska. „Toto není politický protest, neprotestujeme proti vládě, ani proti opozici ani proti Evropské unii. Protestujeme proti nesprávným rozhodnutím Evropské komise. Proti opatřením, která vznikla bez konzultace s námi, jejich autory jsou lidé, kteří v životě neviděli kravské vemeno a neví, jak voní hnůj,“ řekl místopředseda slovenské komory Gajdoš.

11:25

Traktory při protestní akci zemědělců zablokovaly jeden jízdní pruh silnice ke starému hraničnímu přechodu v Hrádku n. N. Stojí jich tam asi 70.

11:19

Ze tří směrů vyjely dnes po 10:00 kolony zemědělské techniky do Brna. Zemědělci z okolí Brna se tak připojili k dnešnímu celoevropskému protestu proti zemědělské politice Evropské unie, která jim komplikuje živobytí. Podle ředitele podniku Pooslaví Nová Ves Lukáše Jurečky je protest namířen primárně proti dovozům zemědělských komodit a produktů z Ukrajiny a proti byrokracii, která se zvýšila nad únosnou mez, řekl ČTK.

11:17

K hranicím se Slovenskem, Polskem a Německem dnes v Česku na protest proti politice EU vyjelo asi 3000 kusů zemědělské techniky, informovala Agrární komora ČR, která se společně se Zemědělským svazem nebo Asociací soukromého zemědělství akce účastní.

11:10

Čeští a polští zemědělci částečně zablokovali hraniční přechod v Chotěbuzi na Karvinsku. Na silnici zaparkovali osm desítek zemědělských strojů. Provoz ale úplně nezastavili. Ve směru do Polska zůstal v provozu jeden jízdní pruh. Podle policie je situace klidná a nikde nejsou komunikace v souvislosti s protestem uzavřeny. „Všude máme klid. Nikde není nic uzavřeného. Nikde se netvoří kolony,“ řekla ČTK okolo 10:30 mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

11:07

Na trasu z Kroměříže do Holešova na Kroměřížsku vyjelo dnes dopoledne přes 40 traktorů protestujících zemědělců. Kritizují podmínky takzvaného Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu. Vadí jim také bezcelní dovozy zemědělských produktů ze zahraničí, zejména z Ukrajiny nebo Latinské Ameriky. 

10:52

Na hraniční přechod do Polska v Náchodě dnes po 10:00 přijeli protestní jízdou zemědělci s desítkami traktorů a dalších zemědělských strojů. Dopravu na hraničním přechodu neomezili, zjistila na místě ČTK. Stroje odstavili před přechodem v pravém silničním pruhu ve směru do Polska. Další dva pruhy zůstaly volné.

10:40

Více než čtyři stovky traktorů a jiných zemědělských strojů vyrazily dnes na silnice v Jihočeském kraji. Kolony se vydaly na 11 míst Jihočeského kraje. Cílem akce není nijak blokovat provoz nebo vozovky, řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

„Vnímáme požadavky a systém zemědělské politiky jako stále více neúnosnější, nespravedlivější a vychýlený už tím, že zemědělci v Evropské unii musí plnit velmi přísné standardy a zákonné požadavky a trh přitom není chráněný nijak proti dovozu výrobků ze zemí, kde podobné podmínky plnit nemusí a tím pádem mají nižší náklady,“ uvedla Šťastná.

Dodala, že kvůli tomu se řada zemědělců dostává do složitých situací. Někteří kvůli tomu zvažují i ukončení živnosti. Jde většinou o malé zemědělce, kteří hospodaří na menších plochách.

10:29

Zhruba 100 zemědělců jede v protestní koloně na hraniční přechod Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku. Na místě se setkají s dalšími desítkami německých kolegů. Chtějí si vzájemně předat dary, během té doby, zhruba od 12:00, bude hraniční přechod zcela neprůjezdný.

10:28

Ještě před ohlášeným začátkem protestní akce v 10:00 zastavili zemědělci provoz na hraničním přechodu na Slovensko v Hodoníně. Pomalu jedoucí stroje komplikovaly příjezd do Hodonína už kolem 9:00, na hranicích zastavily asi o půl hodiny později a kolonu nebylo možné projet. Policisté dopravu podle mluvčího Pavla Švába odklání, jezdí se přes hraniční přechod Sudoměřice. Výraznější dopravní komplikace podle mluvčího zatím nenastaly.

10:14

Necelá dvacítka zemědělských strojů vyrazila dnes okolo 10:00 na protestní jízdu kolem hraničního přechodu Pomezí nad Ohří u Chebu. V koloně byli farmáři z Česka i Německa. Problémy mají z velké části společné, řekli protestující zemědělci. Na české straně jsou ale v některých případech podmínky ještě horší než za hranicemi, tvrdí. 

„Klesají národní dotace, rostou náklady, ztěžují se podmínky pro hospodaření na půdě. Pro rok 2024 a rok 2025 nevidím žádnou komoditu, která by nesla nějakou rentabilitu. Sedláci měli vždycky dvě tři základní výroby, mléko, maso, řepku a podobně. Dnes už není nic, na čem by se dala vydělat nějaká koruna,“ popsal situaci a důvody protestu Jiří Vacek z Farmy Poustka. Podle něj přitom za špatnou situaci českých zemědělců nemůže jen Evropská unie, ale i česká vláda, která evropská nařízení do českých předpisů zavádí.

10:11

V Jihlavě vyjelo na protestní jízdu 35 zemědělských strojů, převážně traktorů. Od 9:30 se řadily v areálu firmy ZZN v průmyslové zóně. Do 12:00 budou jezdit na hlavním silničním tahu směrem na Znojmo, otáčet se budou v křižovatce Kasárna. Na Vysočině se podle Agrární komory zapojí do protestních jízd zemědělců okolo 320 strojů. Pohybovat se budou ve všech okresech. Dopravu budou dvě hodiny zdržovat skoro na dvou desítkách silničních úseků.

09:59

Slovenští zemědělci dnes dopoledne vyjeli s traktory na protestní jízdu po silnicích v celé zemi. Podpořili tak akce evropských kolegů proti agrární politice Evropské unie. Největší protest zemědělců v novodobé historii Slovenska zorganizovaly přední stavovské organizace farmářů.

09:50

Na protestní jízdu proti agrární politice EU vyrazilo za hustého deště z Mrákova na Domažlicku přes 40 traktorů s českými vlajkami, více než půlkilometrová kolona. Směřují na hraniční přechod Folmava. Na mezinárodní silnici I/26 do Německa vyjedou u České Kubice. Hlavní tah z Kubice na Folmavu bude zhruba na půl hodinu až hodinu v obou směrech uzavřený. Na Folmavě se přidají bavorští farmáři, zatím není jasné, kolik jich bude, řekl ČTK ředitel domažlické agrární komory (AK) Ludvík Jírovec.

09:50

Na letiště Březno na Chomutovsku se začínají sjíždět protestující sedláci. V čele kolony zemědělských strojů je traktor s nápisem „Za udržitelnost zemědělství v celé Evropě“, zdobí ho česká vlajka, zjistila na místě ČTK. Dorazit by mělo zhruba 80 zemědělců. Pojedou přes obchvat kolem Chomutova a zamíří k hraničnímu přechodu Hora Sv. Šebestiána, kam má přijet asi 40 kolegů z Německa.

09:47

Do dnešní protestní blokády farmářů se v Libereckém kraji zapojili zemědělci se zhruba 60 až 70 traktory a další zemědělskou technikou. Rozdělení jsou na dvě části, jedna skupina vyjela po 9:00 z Hodkovic nad Mohelkou na Liberecku a cestou se k ní přidají další zemědělci, druhá skupina jede z Brniště na Českolipsku. Setkají se na hraničním přechodu u česko-polské hranice v Hrádku nad Nisou na Liberecku, kde zůstanou zhruba do 12:00, řekl předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach.

09:46

Několik stovek traktorů dnes ráno v Olomouckém kraji vyjelo z areálů zemědělských podniků do čtyř okresních měst, v jejichž ulicích budou zemědělci protestovat proti agrární politice Evropské unie i dovozu levných zemědělských komodit ze zahraničí. Zemědělské stroje projedou Olomoucí, Prostějovem, Šumperkem a Přerovem po stanovených trasách, řidiči musí v době protestu počítat s možnými komplikacemi na silnicích. Z Jeseníku zemědělci vyrazili na hraniční přechod s Polskem, kde se setkají s polskými kolegy.

Foto: Profimedia.cz

09:45

Na protestní jízdu zemědělců proti agrární politice Evropské unie se dnes ráno podle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové vydalo 162 traktorů a dalších strojů z Kutné Hory do Kolína. První stroje z přibližně tříkilometrové kolony přijely do Kolína před 8:30, ve městě byly zhruba půl hodiny. Na velkém kruhovém objezdu u nádraží, což je kolínský dopravní uzel, je sledovala u každého z výjezdů policejní hlídka. Traktory intenzivně troubily, na některých byly transparenty. K vytváření kolon zde v dopravní špičce dochází běžně, obdobná situace byla i při protestu. Zásadní dopravní problémy na místě nevznikly. Protestu přihlíželo a podporovalo jej asi 20 lidí, zjistila zpravodajka ČTK na místě.

09:43

Čeští zemědělci dnes budou protestovat na hranicích se Slovenskem, Polskem a Německem a také v ulicích velkých měst. Vyrazit by podle Agrární komory ČR mělo více než 2000 kusů zemědělské techniky. Akce bude spíše symbolická. Prezident AK ČR Jan Doležal ale nevyloučil, že na některých místech mohou být hranice dočasně zablokované. Protest, na který mají dohlížet stovky policistů, začne v 10:00 a potrvá necelé dvě hodiny. Kromě ČR se do dnešního protestu zapojí také zemědělci z dalších evropských zemí.

Českým zemědělcům vadí zejména vysoká byrokratická zátěž a množství kontrol, které podle AK ČR vzrostly mezi lety 2022 a 2023 téměř dvojnásobně. Předmětem protestů budou ale také dopady Green Dealu nebo levný dovoz ze zemí mimo EU. Do společného evropského protestu se z ČR kromě AK ČR zapojí i Zemědělský svaz, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Společnost mladých agrárníků a část členů Asociace soukromého zemědělství.

Foto: Profimedia.cz

Domácí

ČTK

Domácí,

ČTK

Aktualizováno před 40 minutami

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.