Aktualizace: 23.05.2024 15:03

Praha – Čeští atleti mají nové reprezentační dresy. Dominuje jim motiv oštěpů, který vzdává hold této nejúspěšnější české atletické disciplíně. Na některém oblečení jsou dva zlaté oštěpy jako symboly světových rekordů, které drží Jan Železný a Barbora Špotáková. Novou kolekci dnes v Praze prezentovala bronzová smíšená štafeta z loňského mistrovství světa v Budapešti.

Dodavatelem dresů je španělská firma Joma, která české atlety obléká od loňska. Už tehdy přislíbila, že na olympijskou sezonu připraví pro český tým originální design. Podobu dresů vytvořil Denis Koutník. „Původní záměr byla myšlenka oštěpu. Jsme v tom dominantní dlouhodobě, už od paní (Dany) Zátopkové. Ty pruhy jsou symbol oštěpu,“ přiblížil. V oštěpu jsou čeští atleti úspěšní po generace, od olympijské šampionky Zátopkové až po aktuálního lídra české atletiky Jakuba Vadlejcha.

Na dresech je pak šest pruhů, které mohou vedle oštěpu připomínat i závodní dráhu. A ten šestý je zlatý jako vzpomínka na vítězný šestý pokus Špotákové z olympijských her v Pekingu. „Je to i ukázka toho, že jako národ jsme výborní v tom zabojovat, když jde do tuhého,“ doplnil designér. „Jsem poctěna, že právě můj výkon na olympiádě v Pekingu byl inspirací pro design nových reprezentačních dresů. Možná ještě o to více, že je dílem mladého talentovaného studenta. Těším se, až v těchto líbivých a nápaditých dresech uvidím naše atlety závodit jak na mistrovství Evropy, tak i na olympiádě,“ vzkázala Špotáková.

Spodní části závodního oblečení jsou modré, na horních dominuje bílá barva. Na hrudi je nápis Czechia. Atleti i atletky mají k dispozici několik variant, aby si mohli vybrat nejpohodlnější model. „Já mám ráda, když jsem v pohodlí a bezpečí. Mně vyhovuje kombinéza, že mám zakryté břicho a nemusím nic řešit. Jen teda ta průsvitnost horní části se mi nelíbí,“ komentovala nové dresy čtvrtkařka Lada Vondrová.

Její kolegyně z úspěšné štafety Tereza Petržilková dává přednost dvojdílné kombinaci a také ona preferuje pohodlí. „Potřebuji se soustředit na ten závod a výkon a ne na to, jestli se mi něco zařezává nebo někde něco leze,“ poznamenala.

Poprvé budou Češi prezentovat nové dresy na mistrovství Evropy v Římě, které začne 7. června. Vrcholem sezony budou letní olympijské hry v Paříži.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.