Musel jsem zat u medvd. V Koln opravdu maj dv devn sochy medvd v pruhovanch trikch z animovanho serilu Pojte pane, budeme si hrt od Betislava Pojara. Bel vdycky v kin jako pedfilm ped njakou del pohdkou. Prvn dl se jmenoval Potkali se u Kolna, akoli nen zejm, pro zrovna u Kolna. Ale u jim to zstalo.

V Koln maj v parku na Zlab jednak pamtn desku na kameni, ale hlavn ty dv sochy. Je tam ten protelej medvd a pak ten naivn, kter se od toho protelejho nechal vdycky okrst o bonbon. Ale asi ho nakonec chudk uhjil, protoe v Koln je vytesn v parku prv s bonbonem. Kdo by to byl ekl, e medvdi se u Kolna potkali u v roce 1965, kdy seril zaal vznikat.

Koln je zvltn ppad. Je to msto, kde se objevuj cenn pamtky na neekanch mstech a zase lovku unikaj. Teba zcenina kostela Vech Svatch u ndra. Prvn jsem ho vidl z vlaku, pak jsem el k nmu a zjistil jsem, e jsem v arelu lihovaru, ale asi to nevadilo, protoe tam byla informan tabule. Kostel ovem zstal pod za plotem, vrata byla zamen a odnikud se k nmu nelo bl dostat. Ale je to gotick zcenina z roku 1300. Pvodn byl v osad Hroby, protoe rozrstajc se Koln stoj na mst pvodnch vesnic. Nakonec je ten kostel stejn nejlp vidt z vlaku.

Problmem tohoto msta je, e krom pr ulic u chrmu nem moc romantick zkout, ale jinak se me pochlubit temi rozhlednami, katedrlou, zmkem, dvma idovskmi hbitovy, synagogou a mohl bych pokraovat.

Pi sv pedposledn nvtv jsem se el podvat do katedrly sv. Bartolomje. V esku jsou tisce kostel, ale opravdovch gotickch katedrl asi tolik, co bych spotal na prstech jedn ruky. st t kolnsk stavl architekt Chrmu sv. Vta Petr Parl. Pan prvodce nm krsn ukazoval, kter je ta Parlova plka (pravideln kvdry) a kter ta star (lomov zdivo). U kostela najdete pod rovn ternu mal zbytek brny. Ta je star pes tisc let.

Kostlivec z pti rznch lid

Teprve od roku 2020 se me do kostnice naproti chrmu, zmeneniny t sedleck, co je obrovsk turistick udlost. Nvtvnky tam vt kostlivec s kosou, on sm je ovem sloen z kost pti rznch lid. Nohy m moc dlouh a elisti taky velik ku zbytku lebky.

Pr

Kolnsk zmek za nmstm je nenpadn a sdl v nm mstsk ad, take msto rytskho slu a ern kuchyn si mete vybrat mezi odborem ivotnho prosted a odborem vstavby. Ostatn ve vstavb je momentln cel zmek, kter se opravuje. Ale kdo se dobe dv, tak tam jedno zachoval kslo renesannho palce rozpozn. Ze Sokolsk ulice jsou pak vidt dva zazdn portly bval mstsk brny. Zmek to musel bt obrovsk, protoe sten ustoupil vstavb eleznice, kter nen zas tak pln blzko.

Pak jsem zael na Kmochv ostrov, kde stoj dtsk rozhlednika zvan Majk, a pak pokraoval k vi Prchovn. Vypad trochu jako ern v v Chebu a vstupuje se do n tak, e hodte dvacetikorunovou minci do otvoru a oteve se masivn zvora. Radji jsem si j nechal zaseklou v poloze oteveno, aby se v nestala mou hladomornou. Shora je krsn vhled hlavn na panorama Kolna a na Labe, kter se jako vidlice roziuje prv ped Kmochovm ostrovem.

Pohled z v
Pohled na Labe a Masaryk

Otm hlavu a vidm komn kolnsk funkcionalistick elektrrny, kterou tak rdi fotili slavn prvorepublikov fotografov Jaromr Funke a Eugen Wikovk. Dve byla naten veselmi barvami, byli na n barevn motli, ale u je peten. Funke vyfotil ten Koln kiv, skoro mm z t fotky zvra, ale ten snmek se stal legendou.

Jeruzalm na Labi

Kdy jsem se v infocentru (mimochodem, Koln se sna, maj tu dv) doetl, e msto se tituluje Jeruzalm na Labi, tak jsem si myslel, e je to trochu smn. Ale pak jsem odvolal.

V Koln se zachovala jedna z nejstarch synagog u ns. Jej potky sahaj do roku 1422. Je dokonale skryt ve dvoe domu a chod se k n po zaplacen vstupnho z infocentra. Uvnit maj golema, vn, v ivotn velikosti, ale je pln jin ne ten z Csaova pekae. A kdy jsem sedl na galerii a dval se na barevn okna nad svatostnkem, byl to dokonale meditativn zitek. Jet mi utkvlo, e jejm mecenem byl vdesk podnikatel Samuel Oppenheimer, kter se jmenuje jako ten oscarov film. Kdov, jestli tam nen njak souvislost.

Nejlep kolnskou pointou je pak vc, kterou jsem zjistil, kdy jsem si tu chtl koupit prvn v autobusu MHD jzdenku. V Koln maj od 1. ledna 2023 MHD zdarma. Vechna msta ve vletnku tak hrav objedete.

Kde jste jet nebyli

Ob

Vte, e pivovar U Flek m muzeum? Znte pomnk nejstar dopravn nehody, kde kor nepizpsobil rychlost a pevrtil se? Vte, kde je Lechv kmen a pro kolem nj lid skou po jedn noze se zadrenm dechem?

Dal kniha novine Jakuba Pokornho se skld sten z lnk z populrn rubriky esk vletnk, ale i text zbrusu novch.

Po Karolinu provedl autora rektor Univerzity Karlovy Tom Zima, po zmku Oseany Matj Stropnick s Danem Krejkem a o sv trampsk osad Toronto mu vyprvl jet psnik Frantiek Nedvd.

ek vs vce ne stovka pozvnek na vlety po Praze a stednch echch.

Seberte sout

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.