Komerční prezentace Aktual.: 24.10.2024 15:00

Praha – Český novinář Ray Baseley, kterého v úterý zadržely gruzínské úřady na letišti, přiletěl do Prahy. Na síti X před cestou z Varšavy, kam dorazil ráno, uvedl, že v Česku bude dnes ve 12:45. Přílet novináře potvrdila Česká televize. Do řešení jeho situace se ve středu zapojila též konzulka z českého velvyslanectví v Tbilisi.

„Po 34 hodinách, co jsem byl nezákonně zadržen na letišti v Tbilisi bez téměř jakéhokoli spojení se světem, jsem nyní v bezpečí na letišti ve Varšavě,“ uvedl ráno Baseley. Doufá ale, že se bude do Gruzie moci brzy vrátit. Při své práci se pravidelně věnuje situaci na Ukrajině i právě v Gruzii.

Baseley, který spolupracuje například s webem Forum24, o svém zadržení informoval v úterý na síti X. „Dnes v 19:30 (gruzínského času) mi bylo odepřeno vstoupit do Gruzie bez zdůvodnění či dalšího vysvětlení. Je to nepřijatelné. Ani místní pohraniční stráž neví, proč mi nebyl dovolen vstup,“ napsal tehdy.

Konzulka byla v kontaktu s jeho blízkými a odeslala na gruzínské ministerstvo zahraničí oficiální nótu s žádostí mimo jiné o důvod novinářova zadržení a odepření vstupu do Gruzie. Ve středu se osobně vypravila na letiště, kde se dotyčný nacházel v detenčním zařízení.

Podíl.
Exit mobile version