Aktualizace: 25.07.2024 07:23

Veverská Bítýška (Brněnsko) – Dvěma dívkám z Brněnska se podařilo vyrobit kostýmy podobné filmovému originálu a svým vystoupením oslnit porotu na světové soutěži Extreme Cosplay Gathering v Paříži. Kateřina Hrdinová a Tereza Řezáčová se převtělily do postav z filmu Noc v muzeu a soutěž v polovině července vyhrály, za sebou při tom nechaly konkurenci ze Spojených států, Austrálie i dalších zemí. Výroba kostýmů zabrala okolo 500 hodin, řekla ČTK Hrdinová.

Cosplay je zkratka pro costume play, tedy kostýmovou hru. Nadšenci se snaží kostýmem i hereckým výkonem co nejvíce přiblížit nějaké postavě z filmu, komiksu nebo videohry.

Do Paříže se třiadvacetileté cosplayerky Hrdinová a Řezáčová kvalifikovaly z brněnského Animefestu, největší přehlídky japonské kultury v Česku a na Slovensku, kam letos zavítalo přes 37.000 návštěvníků. Na pařížské Japan Expo, jehož součástí je také Extreme Cosplay Gathering, se však každoročně vydá okolo čtvrt milionu lidí. „Pódium je v Paříži proti Brnu obrovské. Bylo obtížné přenést naši scénku do velkých prostorů. Zaujmout porotu ve dvou a půl minutách bylo taky docela těžké,“ uvedla Hrdinová.

Jednou z podmínek byla vlastnoruční výroba kostýmu. „Vyrábíme si vše od spodního prádla až po klobouky a umělé nosy,“ řekla Hrdinová. Vítězky ztvárňovaly postavy kovboje a Římana. Jako součást převleků měly i rekvizity, jako je kovbojská pistole a klobouk nebo římský krátký meč, ale také velké kartonové auto, které jezdilo po pódiu. „Jde o finančně náročný koníček, pohybujeme se v řádu desítek tisíců korun za jeden kostým,“ uvedla Řezáčová.

Jednou z hlavních cen, kterou cosplayerky získaly, je zájezd do Japonska. Právě tam se každoročně odehrává World Cosplay Summit, největší festival japonské populární kultury na světě. Účast a pokus o výhru v této soutěži je jedním z dalších cílů mladé dvojice. Aby se však zájemkyně mohly festivalu účastnit, musí si vybrat postavu z japonského kulturního prostředí. „Moc japonské seriály a filmy neznáme, výběr pro nás bude těžký. Ztvárnit hrdiny z Noci v muzeu nás napadlo náhodou, když film běžel v televizi,“ řekla Řezáčová.

Výrobě kostýmů, make-upu a přípravě scének se obě cosplayerky věnují přes sedm let. Hrdinová studuje herectví na pražské DAMU a cosplay je pro ni koníčkem a doplňkovou aktivitou. „Na rozdíl od divadla nejsem závislá na režisérovi, sama si vybírám kostýmy a vymýšlím scénky, které budu hrát,“ uvedla Hrdinová. Obě cosplayerky se shodují v tom, že je nejvíce baví samotné vystupování a zpětná vazba od diváků.

Cosplay podle výherkyň v Česku zatím uživí málokoho, jde spíše o koníček mezi teenagery. I tak podle nich popularita tvorby kostýmů a účast na akcích stoupá. Každý rok se čeští nadšenci japonské popkultury setkávají třeba na pražských festivalech Advík a Akicon nebo na brněnském Animefestu.

Adam Krecl tmd hj

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.