Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády oznámil, že se česko-slovenské mezivládní konzultace v příštích týdnech či měsících neuskuteční, český kabinet to nepovažuje za vhodné. Ministři také po několika odkladech schválili návrh nového zákona o lobbingu. Kabinet měl předpis poprvé na programu koncem ledna, ale proti předloze ministerstva spravedlnosti vyjádřili určité výhrady Piráti. Vláda podpořila i úlevu u záloh na sociální pojištění pro nové podnikatele a schválila například zahájení projektu pro zahraniční investici v Dolní Lutyni. Na Karvinsku by mohla vyrůst továrna na výrobu baterií do elektromobilů.

Česko a Slovensko mají podle Fialy řadu společných témat, které je namístě rozvíjet. „Existují ale výrazné rozdíly v názorech na klíčová zahraničněpolitická témata,“ dodal.

V zahraniční politice se obě země liší zejména v postoji k válce na Ukrajině. Zatímco Česká republika napadenou zemi podporuje i vojensky, Slovensko poskytovat materiál z armádních zásob nehodlá. Podle Fialova vyjádření z minulého týdne se země liší i v názorech na příčiny ruské agrese.

Fiala se se slovenským premiérem Robertem Ficem původně loni v listopadu domluvil na pokračování tradice společných jednání vlád, mělo se uskutečnit v Česku na jaře letošního roku. Dosud poslední mezivládní konzultace se uskutečnily loni v dubnu v Trenčíně, slovenský kabinet tehdy vedl Eduard Heger.

Kabinet zároveň schválil novelu, že začínající podnikatelé možná nebudou muset po určitou dobu od zahájení samostatné výdělečné činnosti platit zálohy na sociální pojištění. Pojistné by mohli uhradit při jeho řádném ročním zúčtování. Opatření by mělo podle pětice předkladatelů ze všech vládních stran pomoci lidem při zahájení podnikání zejména tím, že jim vylepší rozdíl mezi příjmy a výdaji.

Příjmy podnikatelů po zahájení činnosti mohou být podle předkladatelů novely nízké a přiměřené výše mohou dosáhnout po několika měsících. Navzdory tomu musejí tito lidé hradit zálohy na sociální odvody. „To odčerpává již tak nedostatečné finanční zdroje pro start podnikání a je překážkou v začátcích podnikání,“ napsali předkladatelé v čele s Vojtěchem Munzarem (ODS) v důvodové zprávě.

Zákon o lobbingu má omezit korupční hrozby

Nový zákon o lobbingu, jehož návrh dnes schválila vláda, má stanovit transparentní pravidla pro lobbování a omezit hrozby korupce, střetu zájmů nebo klientelismu. Předpis, který nyní projedná parlament, počítá s registrem pro evidenci lobbistů i lobbovaných. Lobbisté také mají mít povinnost svou činnost ohlásit ministerstvu spravedlnosti.

Zákon, jehož schvalování vláda v lednu a únoru opakovaně odložila, by měl začít platit od druhé poloviny roku 2025.

Lobbování označuje návrh za legitimní součást demokratického procesu, pro kterou však aktuálně nejsou nastavena pravidla, což se odráží i na negativním vnímání lobbování. O zavedení zákonných pravidel se v Česku dlouhodobě diskutuje, v minulém volebním období sněmovna vládní návrh schválit nestihla.

Přijetí regulace lobbingu do poloviny roku 2025 je podmínkou pro vyplacení peněz z Národního plánu obnovy.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.