Aktualizace: 5.07.2024 00:05

Praha/Velehrad (Uherskohradišťsko) – Česká republika dnes slaví státní svátek, kterým si připomíná příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Jejich misie ovlivnila rozvoj křesťanství, kultury a vzdělanosti slovanských národů a položila základy české státnosti. Na jejich odkaz poukazují cyrilometodějské slavnosti ve Velehradě na jižní Moravě, které začaly ve čtvrtek. Jde o jednu z největších církevních událostí v zemi, do Velehradu každoročně dorazí tisíce poutníků. Dvoudenní Dny lidí dobré vůle dnes dopoledne vyvrcholí národní poutí, na nádvoří před velehradskou bazilikou se uskuteční slavnostní mše.

Cyrilometodějské slavnosti na Velehradě se konají 25. rokem. Dnešní poutní mši bude sloužit arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Josef Nuzík, chybět nebude pražský arcibiskup Jan Graubner, hlava české katolické církve, a biskupové z Čech, Moravy a Slezska. Kazatelem bude apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo. Nuncius vloží Nuzíkovi na ramena pallium, symbol služby v čele arcidiecéze, které arcibiskup přijal o uplynulém víkendu ve Vatikánu od papeže Františka.

Slovanští věrozvěstové Cyril (vlastním jménem Konstantin) a Metoděj – bratři, kněží ze Soluně – jsou katolickými i pravoslavnými světci a spolupatrony Evropy. Na žádost velkomoravského knížete Rostislava přišli na jaře roku 863 na Velkou Moravu. Jejich památka se původně připomínala v březnu, v roce 1863 stanovil papež Pius IX. den oslav jejich příchodu na 5. červenec.

Do bohoslužeb zavedli slovanský jazyk, pro který Konstantin vytvořil vlastní písmo a s pomocí hlaholice přeložil do staroslověnštiny například téměř celý Nový zákon a žalmy. Vytvořili světský a církevní zákoník a dali mnoho podnětů pro zpěv, ikonografii a kazatelskou činnost i pro politiku, diplomacii a hospodářství.

V Česku se památka slovanských věrozvěstů připomíná 5. července jako státní svátek od roku 1990, stejně jako den poté Den upálení Mistra Jana Husa. Po oba volné dny mohou zůstat i větší obchody otevřené bez omezení. Nevztahuje se na ně zákaz prodeje, který platí třeba třeba 28. září a 28. října či některé sváteční dny o Vánocích či Velikonocích.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.